Урсула фон дер Лайен e новият председател на Европейската комисия. Тя е първата жена в историята на Европейския съюз, която застава начело на поста.

Още по темата

"Това е наистина вълнуваща вечер за ЕС. Това е една успешна кандидатура, тъй като тя е един все пак външен човек за европейската номенклатура", коментира бившият външен министър Стоян Сталев в  "Денят ON AIR" по Bulgaria ON AIR.

Според него много от приоритетите на фон дер Лайен са полезни за страните членки на ЕС. Сред тях са уеднаквяването на европейските заплати.

Бившият министър посочи като интересна идеята на германката да бъде приложено пълно числено равенство между комисарите мъже и жени.

Той е на мнение, че законнодателството на ЕС се нуждае от сериозно съкращаване и преоценка.

"Трябва да се мисли и за по-добро хармонизиране на участието на националните парламенти в изграждане политиката на ЕС. Това няма да е лесно, защото ЕП е директно избран орган, но все пак виждаме, че той не може да бъде възприет като основен законодателен орган и донякъде с основание, защото всички държави искат да запазят своите законни приоритети да бъдат решавани от национално избраното правителство", добави  Сталев.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase