Снимка: Reuters

Президентът на Украйна Володимир Зеленски е подписал указ, който открива зелен коридор за туристите в Чернобилската забранена зона.

Според украинския държавен глава е дошло време да бъде прекратено отблъскването на хора от мястото на ужасната катастрофа и зоната да бъде превърната в земя на свободата и символ на Украйна.

Володимир Зеленски смята, че Чернобилската забранена зона може да стане важен фактор за икономическия ръст на нова Украйна. Украинският лидер заяви това вчера на церемонията по предаване на новия защитен саркофаг на четвъртия реактор на Чернобилската атомна електроцентрала., пише УНИАН.

Още по темата

Указът предвижда създаването на зелен коридор за туристите. Както поясни президентът, тази стъпка ще позволи да бъдат премахнати предпоставките за дребната корупция. „Повече няма да има огромни опашки на КПП-тата и внезапни откази, за които човек научава на самия пропускателен пункт“, обясни Зеленски. Той добави, че ще бъде премахната забраната за видеозаснемане и редица други забрани.

„Трябва да покажем Чернобил на света – на учените, на еколозите, на историците, на туристите. За съжаление, Чернобилската забранена зона и досега остава символ на корупцията – силовиците взимат подкупи от туристите, нелегално се изнася метал за скрап и се добиват природни ресурси. Скоро ще прекратим всичко това“, увери Зеленски в Twitter.

По думите му е дошло време да спре „плашенето на хората“ и Чернобилската забранена зона да бъде превърната в „научен и туристически магнит“. „Ще направим тук земя на свободата, която ще стане един от символите на нова Украйна – без корупция, без глупави закони, с инвестиции и бъдеще“, подчерта той.

36 хил. тона и 108 м височина: Под новия саркофаг на "Чернобил"

На 10 юли се състоя официалната церемония по предаването на Украйна на новия саркофаг над четвърти реактор на Чернобилската АЕЦ, построен от компанията "Новарка" (съвместно предприятие на френските VINCI Construction и Bouygues Travaux Publics). Новият обект трябва да удържа радиоактивните материали и да защитава преди това съществуващия саркофаг от влиянието на времето, се казва на сайта на компанията.

Обектът на стойност 1,5 млрд. евро ще служи минимум 100 години и ще помогне за демонтажа на съществувалия досега саркофаг.

Аварията на Чернобилската АЕЦ стана на 26 април 1986 година, когато се взриви четвърти блок на централата. Това става в резултат на грешки в разчетите и небрежност на съветските специалисти, припомня newsru.com. В резултат в атмосферата бяха изхвърлени тонове радиоактивни вещества. По данни на експертите общо изхвърлените вредни вещества се равняват на 500 атомни бомби като тази, хвърлена в Хирошима през 1945 г.

Аварията в Чернобилската АЕЦ стана най-голямата техногенна катастрофа в цялата история на световната ядрена енергетика. За ликвидатори на аварията са признати 600 000 души. Над 30 от тях загинаха през първите три месеца след аварията.

По оценки на Световната здравна организация Чернобилската катастрофа е причинила смъртта на 9 000 души. Според беларуски изследователи обаче броят е 115 000 души, като се взимат предвид онкологичните заболявания на хора, разболели се при изхвърлянето на радиация.

С времето Чернобилската забранена зона започна да привлича все повече туристи, примамвани от апокалиптичната естетика на умрелите селища след евакуацията. През 2019 г. излезе минисериалът на НВО „Чернобил“, който още повече засили интереса към темата. Според туристическата индустрия оттогава туристите са се увеличили с 30%.


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase