Снимка: Pixabay

Двамата водещи кандидати за най-важния пост в Европейския съюз Манфред Вебер и Франс Тимерманс няма да успеят да се преборят за поста, благодарение на съпротивата, която Германия и Франция ще срещнат от малките страни-членки в съюза. Това мнение сподели политологът доц д-р Стойчо Стойчев в ефира на Bloomberg TV Bulgaria.

„Голямата съпротива срещу Манфред Вебер произлиза от факта, че идва от голяма страна, като Германия. Обичайно малките страни-членки в ЕС изпитват опасения, че така голямата държава ще извлече по-големи ползи от своя кандидат и се обединяват срещу съответното предложение. Не мисля, че и Франс Тимерманс ще оглави ЕК. Изневиделица мисля, че ще дойде някакъв вариант от някоя малка държава“, казва Стойчев.

Името на Кристалина Георгиева е спрягано не само за този пост, но и за позицията на върховен представител по външната политика и сигурност. Политологът е на мнение, че страната ни няма нужда от човек, заемащ кух пост, а трябва да се стреми към ръководни позиции с реална оперативна власт, ако иска наистина да догони останалите членки в Евросъюза.

Целия коментар може да намерите на страницата на Bloomberg TV Bulgaria.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase