Снимка: Reuters

Калифорниецът, станал известен като "Американския талибан", след като беше заловен в Афганистан през 2001 г., беше освободен днес от затвора, предаде Асошиейтед прес.

38-годишният Джон Уокър Линд беше пуснат на свобода от федералния затвор в американския град Тера Хоут, каза говорител на Федералното бюро на затворите. Линд прекара повече от 17 години в затвора, след като се призна за виновен в оказване на подкрепа на талибаните.

Споразумението за признаване на вина призоваваше за 20-годишна присъда, но Линд излиза на свобода няколко години по-рано заради добро поведение.

Срещу неговото освобождаване се обяви семейството на Майк Спан, убит при бунт на талибански затворници в Афганистан малко след като разпитвал Линд.

Съдът наскоро наложи допълнителни ограничения на Линд при наблюдението му след неговото освобождаване, включително следене на дейността му в интернет.

Американският държавен секретар Майк Помпейо каза, че предсрочното освобождаване на Линд е "необяснимо и безотговорно".

Помпейо заяви, че Линд продължава да е заплаха, и призова за преразглеждане на политиката на затворите за предсрочно освобождаване.

(БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase