Снимка: Reuters

Бързо формиране на цивилно правителство, това поискаха лидерите на протестното движение в Судан. Те представиха своите виждания на поелите властта военни, съобщава БТА.

Вчера новият ръководител на поелия властта в Судан преходен военен съвет генерал Абдел Фатах Бурхан заяви, че след консултации с опозицията ще бъде съставено цивилно правителство, и обеща, че преходният период ще продължи най-много две години.

Снощи 10-членна делегация на протестното движение се е срещнала с военния съвет, който свали с преврат в четвъртък дългогодишния президент Омар ал Башир, съобщи в комюнике Омар ал Дигеир - председателят на Съюза за свобода и промяна, който обединява профсъюзи и опозиционни партии. Те са поискали в преходния военен съвет да бъдат включени цивилни, след това военните да предадат властта на цивилно правителство, както и да бъде преструктурирана могъщата разузнавателна служба.

Хиляди демонстранти остават днес пред генералния щаб на въоръжените сили в столицата Хартум, за да запазят натиска върху военния съвет - ден след като генерал Бурхан обеща да "премахне корените" на режима на Башир.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase