Снимка: архив, Reuters

Унгария е приела стотици бежанци от унгарски произход, пристигнали от изпадналата в криза Венецуела. Това е станало по правителствена програма с участието на местна благотворителна организация, съобщи днес уебсайтът index.hu, цитиран от Ройтерс.

Според електронната медия Унгария е започнала програмата преди около година с помощта на унгарска фондация към Малтийския орден. Фондацията е организирала прехвърлянето на кандидатите за убежище от Венецуела до Унгария.

Говорител на Малтийския орден в Унгария отказа коментар с оглед сигурността на бежанците.

Още по темата

Представител на правителството увери, че няма противоречие между твърдата антиимигрантска политика на премиера Виктор Орбан и венецуелската програма.

"Те, както всички други унгарци, имат правото да се върнат у дома", каза началникът на правителствената канцелария Гергей Дюлаш. Той добави, че първите хора, обхванати от програмата, са пристигнали през миналата година.

Според index.hu правителството в Будапеща е платило самолетните билети, жилищното настаняване, културните и езиковите курсове за интеграцията на бежанците и им е предоставило разрешителни за работа. Досега от Венецуела са пристигнали около триста човека с унгарско потекло, пише БТА.

По данни на index.hu около 5000 унгарци се емигрирали във Венецуела, предимно след Втората световна война, отбелязва Ройтерс.
 

Коментари Напиши коментар

4

House M.D.

преди 2 месеца

Калкулаторке, откога Унгария има обща граница с Венецуела?

3

Питам

преди 2 месеца

Защо бягат ? Нали соца е хубаво нещо.

2

Анонимен

преди 2 месеца

Орбан е голяма работа!Да е жив и здрав!