Матео Ренци. Снимка: архив, Reuters

Родителите на бившия италиански премиер Матео Ренци бяха задържани и поставени под домашен арест по дело за измама и преднамерен фалит на компании, съобщиха Франс прес и ТАСС, като се позоваха на италианската агенция АНСА.

Мярката, наречена от адвоката на двойката "абсурдна", е наложена поради "опасността от повторение на престъплението" и манипулиране на доказателства.

Тициано Ренци и Лаура Боволи бяха задържани вчера по обвинения в преднамерен фалит на три управлявани от тях кооперации през 2010-2013 г., а също за издаване на фалшиви фактури за услуги, които никога не са били оказвани през периода 2013-2018 г. Срещу двамата се води разследване.

"Имам голямо доверие в италианското правосъдие . . . затова нямам търпение да присъствам на процеса", заяви 44-годишният Матео Ренци, който бе премиер през периода 2014-2016 г.

"Ако не бях политик, семейството ми никога нямаше да бъде очерняно по този начин", допълни бившият премиер.

Сегашните обвинения по адрес на родителите на Матео Ренци не са първите. По-рано Тициано Ренци бе обвиняем по дело за фалит на управлявана от него издателска къща, по време когато синът му още беше премиер. След това беше замесен в шумен скандал за корупция при получаване на обществени поръчки. Но и двата случая делата бяха прекратени заради липса на доказателства за престъпление, посочва ТАСС, цитирана от БТА.

Тициано Ренци винаги е играел доста забележима роля в левицата във Флоренция. Според медиите това е спомогнало отчасти синът му да направи бляскава кариера, започнала с ръководни постове в местната власт във Флоренция, през секретарския пост в Демократическата партия, до избирането му за министър-председател на Италия.

Сега Матео Ренци е сенатор от опозицията срещу управляващата коалиция между "Движение 5 звезди" и партия "Лигата". Той обяви вече, че възнамерява да се кандидатира за евродепутат на предстоящите през май избори за Европейски парламент.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase