Снимка: архив, Reuters

Севернокорейският лидер Ким Чен Ун е наблюдавал изпитанието на ново високотехнологично оръжие, предаде южнокорейската агенция Йонхап, като се позова на севернокорейската Централна медийна компания.

Тестът се е провел в националния институт за изследвания и разработки в областта на отбраната. В съобщението на севернокорейската медия се посочва, че въпросното ново оръжие е "било разработвано в продължение на дълго време под лидерството на динамичното ръководство на партията" и че това оръжие е замислено да гарантира безопасността на севернокорейската територия и значително да подобри боеспособността на севернокорейската армия.

Тестът на оръжието е бил успешен. Не се уточнява какво е то.

"Резултатът от теста днес е оправдание на партийната политика, фокусирана върху науката в областта на отбраната и технологиите. Той е още една демонстрация на нашите бързо разрастващи се отбранителни способности върху целия регион и е пробив в укрепването на нашите боеспособности", е заявил Ким по повод теста, съобщава севернокорейската агенция КЦТА, предаде Ройтерс.

Ким е казал, че изпитаната оръжейна система е била тази, от която неговият баща Ким Чен Ир е бил специално заинтересован и че той е ръководил разработването й лично.

Малко по-късно САЩ заявиха, че остават уверени, че ангажиментите за денуклеаризация, поети от севернокорейския лидер Ким Чен Ун, ще бъдат спазени. Ким пое тези ангажименти на срещата си с Доналд Тръмп през юни, предадоха световните агенции, като се позоваха на изявление на Държавния департамент.

"Оставаме уверени, че обещанията, поети от президента Тръмп и от лидера Ким, ще бъдат спазени", се казва в изявлението.

Така Държавният департамент реагира на съобщението на севернокорейски медии, че Ким е проследил тестването на ново тактическо свръхтехнологично оръжие.

Това е първата визита на Ким Чен Ун в обект за военни тестове след безпрецедентната му среща на върха с американския президент Доналд Тръмп през юни, пише БТА. Тогава двамата лидери се съгласиха да работят за денуклеаризацията и мира на Корейския полуостров и да установят нови отношения между САЩ и Северна Корея.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase