Снимка: архив, Reuters

Китай заяви, че не планира да строи военна база в Афганистан, с което отрече публикация на хонконгския вестник "Саут Чайна морнинг пост", предаде Ройтерс.

По-рано днес вестникът, цитиращ неназовани източници, близки до китайската армия, писа, че Китай изгражда военно-тренировъчна база в провинция Бадахшан. Провинцията е разположена във Ваханския коридор - тясна ивица в планините, граничеща с три страни: Таджикистан на север, Пакистан на юг и Синцзян-уйгурския автономен район на Китай на изток.

Още по темата

Говорителката на външното министерство в Пекин Хуа Чунин отрече това твърдение. "След като се вгледах в него, въпросното съобщение не е истина", каза тя на редовния всекидневен брифинг.

"След като няма строителство и обучение, тази ситуация не съществува, тя не е истина. Така че всичко свързано с нея, не е истина", добави Хуа, с което отхвърли и предположенията, че Китай е пратил там войници. Говорителката не даде повече подробности и не реагира на заявка от Ройтерс за допълнителен коментар.

Пекин и друг път е отричал публикации, че китайски военни автомобили патрулират на афганистанска територия. Китай се опасява, че нестабилността в Афганистан може да се прехвърли в размирния западен китайски Синцзян-уйгурски автономен район, обитаван предимно от мюсюлманския етнос уйгури, припомни агенция Ройтерс, цитирана от БТА.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase