Снимка: архив, Reuters

Знаете ли какво се случва с мобилния ви телефон в момента? Ако вземете смартфона си сега и усетите, че той е горещ и работи по-бавно от обикновено, значи сте станали жертва на най-новата кибератака. Хакери използват смартфоните ни, без да подозираме, за да копаят криптовалути.

Новата схема действа чрез зловреден софтуер, който "се крие" в мобилни приложения. Най-често това са игри. Една от големите световни софтуерни компании засича дневно 24 000 апликации за мобилни телефони с вируси. Новата кибератака вече стига и до България.

САЩ са фаворити на това нарушение. Франция също е сред водещите страни, която се бори с него и проблемът с копаенето на криптовалути е много дискутиран.

В България смартфоните също не са защитени и всеки един може да стане жертва на хакерската атака.

Специалисти обясняват пред Нова тв, че потребителят е последен, който разбира за случилото се. Може да разбере за кибератаката, тъй като губи ток и се забавят процесите на устройството му.

Светът на дигиталните пари се поддържа от милиони потребители от домовете им, които се наричат копачи на валута или миньори. Те разгадават математически код и поддържат с компютрите си счетоводството на системата.

Накрая са поощрени с криптовалута, за която може да получат истински пари. За да не губят време в изчисления и да спестят пари от ток, хакерите правят пари от скрити  копачи в мобилни приложения, игри и сайтове, които използваме.

Хитри кахери заразяват стотици сайтове, дори и български. Печелят хиляди долари, докато потребителите отстрелват ядосани птици или размазват буболечки, докато играят. 

Специалисти предупреждават още, че следващите 10-15 години електронните устройства ще са в пъти повече от хората. Огромен ресурс, който ако позволим да бъде похищаван, може да прави огромни изчисления. Всеки телефон е уязвим, а застраховани – няма.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase