Снимка: Pixabay

САЩ инвестират много средства в европейска сигурност. Само миналата година бюджетът на САЩ за европейските страни, за подпомагане, за превъоръжаването им и за организиране на повече тренировки беше увеличен с 40%. Това коментира Йордан Божилов от Софийския форум за сигурност в предаването в ефира на Bloomberg TV Bulgaria

„Тръмп много отдавна заявява, че европейските съюзници в НАТО трябва да увеличат своите проценти за отбрана. Идеята, която стои зад това е, че трябва да се изпълни едно решение на НАТО, което и България, и другите страни са приели. През 2014 беше решено отбранителните бюджети да се вдигнат до 2% от БВП“.

По думите му през последните години европейските отбранителни способности драстично намаляват именно заради недофинансирането на този сектор. Според него може да се окаже, че в съвсем обозримо бъдеще американците, които инвестират много в системи за отбрана ще имат толкова напреднала техника и толкова напреднали комуникации и системи за въоръжение, че европейците на практика няма да могат да бъдат в състояние да участват в съвместни операции.

„Това ще бъде много лош сигнал за НАТО, тъй като няма да може да се осъществяват решения на НАТО. Ето защо Тръмп отдавна изказва и притиска в известен смисъл съюзниците да изпълнят своето обещание“.

Божилов припомни, че НАТО няма свои въоръжени сили.

„Те са на практика съвкупност от въоръжените сили на отделните страни, т.е. инвестирането на средствата става в собствените въоръжени сили, в собствена сигурност. От тази гледна точка България също трябва да приеме и да изпълнява това решение, да модернизира своята армия, защото на практика над 30 години не са влизали нови системи, бойна техника, бойно въоръжение и българската армия губи способности“.

Той добави още, че дори България да увеличи средствата за отбрана до 2% от БВП на страната, те пак ще бъдат по-малко от 1 млрд. евро.

„Ние имаме бюджет от около 1 млрд. лева за отбрана, като сега отделяме 1,34% от БВП. Даже да го увеличим до 2%, пак ще бъде по-малко от 1 млрд. евро. За сравнение бюджетът на Германия е 45 млрд. евро. Те отделят 1,2% от БВП. Германия не е в състояние да усвои много по-големи средства за отбрана. Много е важно не само в реални пари какво се дава, но и как се усвояват средствата– дали ще се усвоят за модерни технологии, за заплати или оръжия и техника. Това също не трябва да се подценява. Не само колко се дава, но и как се усвояват средствата“. 

Вижте повече на Bloomberg TV Bulgaria

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase