Снимка: архив, Reuters

Петдесет и пет процента от жителите на Кишинев искат Република Молдова да се обедини с Румъния, докато 45 на сто са против. Това сочат данните от социологическо проучване, представено в Кишинев от обществената асоциация Европейски социално-политически център. Анкетата на тема обединение на Република Молдова и Румъния е проведена в периода 1-19 април, а процентът на допустима грешка е плюс/минус три на сто, съобщава румънската редакция на Радио Франс Ентернасионал.

Близо 80 хиляди души на възраст над 18 години са участвали в проучването, осъществено в столицата на Молдова. Отговорите са били събрани онлайн, чрез посещения по домовете и в специални шатри в няколко сектора на молдовската столица.

Двадесет и един процента от участниците в допитването говорят руски език, като 31 процента от тях са подкрепили идеята за обединение на Молдова и Румъния. Онези, които говорят румънски език, са около 80 на сто, като от тях 62 процента са подкрепили обединение с Румъния.

Окончателните резултати от изследването показват, че анкетираните в Кишинев подкрепят обединение с Румъния, като 55 процента от тях са дали отговор "Да", а 45 на сто са отговорили с "Не", посочиха авторите на проучването.

Според социолога Андрей Думбръвяну резултатите от анкетата показват, че процентът на привържениците на идеята за обединение расте.

Думбръвяну сподели, че много от жителите на Кишинев и предградията са отказали да участват в допитването и обясни защо.

"В този период в социалните мрежи се появи изображение с обесен човек, на чиито гърди пише "обединение". Ние разбираме защо се прави това. За да уплаши хората да не приемат идеята за обединение. Ако не си с нас, значи си наш враг. Вероятно от това са се ръководили тези, които са разпространили подобно изображение", заяви социологът.

Директорът на Европейския социално-политически център Георге Костандаки увери, че проучването е представително, а резултатите от него - важни. "Това проучване бе осъществено въз основа на абсолютно безпристрастни, независими и равноотдалечени принципи. Необходимо е гражданите да научат истината, истината, такава каквато е", каза Костандаки.

И ако това проучване показва, че мнозинството от жителите на Кишинев подкрепят идеята за обединение, барометърът на общественото мнение - анкета, направена в цялата страна от Института за обществена политика, показва друга картина, отбелязва Радио Франс Ентернасионал, цитирано от БТА. Според проучването, реализирано в края на 2017 г., при евентуален референдум 56 на сто от молдовците биха гласували против обединение на Република Молдова с Румъния, а само 22 на сто биха подкрепили това.

Молдова е била част от Румъния до 1940 г., когато е била анексирана от Съветския съюз. През 1991 г. Молдова обяви независимост. Около четири-пети от четиримилионното население на Молдова е с румънски корени. В двете страни има партии и организации, които подкрепят идеята за обединение на Румъния и Молдова.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase