снимка: Ройтерс

Едно "светло и хармонизирано пространство" - това иска да създаде китайската услуга за кратки съобщения Weibo, често наричана "китайския Twitter" за своето общество. По тази причина компанията предприема една спорна стъпка.

През уикенда китайската компания издаде нови насоки за ползване, с които иска да премахне хомосексуалното съдържание. Политиката гласи, че платформата ще следи в продължение на три месеца отблизо комиксите, игрите, текстовете и видеоклиповете за порнография, „кърваво насилие" и хомосексуални послания.

Анонсът предизвика 24 000 коментара и беше споделен над 110 000 пъти само за няколко часа, предава Ройтерс.

Интернет потребителите реагираха ужасено и създадоха хаштага #Азсъмгей. Подобни публикации достигнаха 130 милиона кликвания и 135 000 коментара за няколко часа.

"Като член на тази група аз съм гей, аз съм горд... отказвам да бъда дискриминиран или неразбран", пише потребител. "Дори да ме свалите, има десетки милиони като мен", пише друг.

Някои от публикациите са били бързо свалени от услугата, като вместо тях се появява надпис "нелегално съдържание". Досега Weibo е премахнала 56 243 публикации, закрила е 108 потребителски акаунта и е зитрила 62 теми, свързани с новите правила.

През лятото китайският онлайн регулатор започна разследване във връзка със сигналите за редица нарушения на информационни услуги, управлявани от Tencent Holdings, Baidu и Weibo. Администрацията на киберпространството на Китай обяви тогава, че е инструктирала своите клонове в Пекин и Гуандун да разгледат сигналите, че част от най-големите онлайн услуги в страната включват генерирано от потребителите съдържание, наситено с "насилие, порнография и слухове", които пречат на социалния ред.

В Китай хомосексуалността не се наказва от 1997 г. насам. Въпреки това говоренето за лесбийки, гейове, бисексуални и транссексуални (LGBT) все още се счита за табу. Активисти твърдят, че консервативните нагласи на някои части на обществото подтикват властите към ограничения.

Още подобни новини четете в Investor.bg

Коментари Напиши коментар

19

дъръий

преди 1 година

В Котак 130000 гея могат да озчезнат за ден и няма да се усети даже. А в Европа не можеш намери 130000нормални хора.

18

Анонимен

преди 1 година

Браво! Педерунгелщината е психично отклонение което трябва да се лекува, а не толерира.

17

строител

преди 1 година

Турция ще строи в диарбекир лагер за гейовете и от там на групи ще ги пускат при дългогодишни затворници за да ги забременяват.