снимка: Ройтерс

 Когато еврокомисарят по конкуренцията Маргрете Вестагер глоби Google с 2,4 млрд. евро миналия юни за възползване от доминантната позиция, за да потиска конкурентите, Джош Хоули от Мисури обръща сериозно внимание на случая.

През ноември Хоули, който е генерален прокурор, започва свое собствено антитръстово разследване по същите обвинения и поисква копие от всички доказателства, които Google е предоставила на Европейския съюз (ЕС). Други прокурори се обръщат към щата с молба за достъп до информацията, твърдят източници, запознати с въпроса. “Всички наблюдаваме европейските производства”, коментира Хоули.

49-годишната Вестагер се превърна в публичното лице на европейските усилия за справяне с проблемите, идващи от технологичните компании, и де факто в глобален регулатор на американските технологични гиганти. Нейният подход към компании като Google и Apple предизвиква вълнения по целия свят, повлиявайки на действията на регулаторите не само в САЩ, но и в страни като Бразилия, Индия и Русия.

През последните години ЕС си създаде репутация на един от районите с най-стриктно приглагане на антитръстовото законодателство в света. Брюксел и отделните европейски правителства се изправиха срещу технологични компании във връзка с редица въпроси - конкуренция, данъци, опазване на данъците и език на омразата. Европейските страни се готвят да наложат нов строг закон за защита на данните, а регулаторите в ЕС се интересуват все повече от потенциалната злоупотреба с данни и алгоритми.

САЩ, които от години регулират слабо интернет, сега започват да преосмислят подхода си. През последните седмици възмущението от разкритието за неправомерното използване на данни на потребителите на Facebook от британска фирма накара американските федерални и щатски власти да започнат разследвания на социалната мрежа и да започнат да мислят повече за ново законодателство в сферата. Главният изпълнителен директор на Facebook Марк Зукърбърг вече се яви пред Конгреса тази седмица.

По време на почти четиригодишния си мандат като еврокомисар по конкуренцията Вестагер завърши няколко разследвания на американски технологични компании. Много от случаите бяха започнати от нейния предшественик, но под нейното ръководство ЕС глоби Google, нареди на Apple да върне 13 млрд. евро (около 16 млрд. долара) за неплатени данъци в Ирландия, а тази година засегна Qualcomm с глоба от близо 1 млрд. евро за плащания, които е извършила към Apple и които според ЕС са били незаконни.

Това не направи Вестагер популярна в Силициевата долина, където директорите на компаниите се опакват, че нечестно е набелязала големите американски технологични компании, които да преследва. Някои ръководители на технологични фирми коментират, че Вестагер се интересува силно за това как нейните случаи са отразявани в медиите.

Google обжалва решението на ЕС за налагането на рекордната глоба. В интервю от 2016 г. за ирландски вестник главният изпълнителен директор на Apple Тим Кук нарече обвиненията на ЕС, че компанията е платила изключително ниски данъци в Ирландия, “абсолютна политическа глупост”. Apple и Ирландия също обжалват решението на ЕС, посочвайки, че компанията е платила всичките си данъци и не се е ползвала със специално отношение. Qualcomm също твърди, че ще обжалва.

Продължението на анализа четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase