Никола Саркози. Снимка: Reuters

Бившият френски президент Никола Саркози е задържан тази сутрин от полицията за разпит, съобщи източник от правосъдната система, цитиран от световните агенции.

Саркози е бил разпитан в полицейски участък в Нантер, западно от Париж.

Разследването се води от 2013 г. и е за предполагаемо незаконно финансиране на предизборната му кампания през 2007 г. в размер на милиони евро, получени от режима на тогавашния либийски диктатор Муамар Кадафи.

Според френския сайт "Медиапар" на Саркози може да бъдат предявени обвинения в корупция, търговия с влияние, разхищение на държавни средства, а също и за укриване на данъци.

През януари британските власти арестуваха в Лондон френският бизнесмен Александър Джури в рамките на разследване за незаконно финансиране на предизборната кампания на Саркози през 2007 г.

За финансиране от Либия на кампанията на Саркози либийските власти съобщиха в началото на март 2011 г. В частност синът на Кадафи - Сейф ал Ислам каза тогава в интервю за телевизия "Евронюз", че е поискал от Саркози, който по онова време беше президент, да признае факта, че е получил финансова помощ от либийското правителство. Последваха разследвания на независими журналисти в самата Франция. Самият Саркози категорично отхвърля твърденията за финансиране на кампанията с либийски средства.

Днес във връзка със същото разследване е разпитван и бивш министър и близък съюзник на Саркози - Брис Ортфьо, допълва Ройтерс, като се позовава на друг съдебен източник
 

/БТА/
 

Коментари Напиши коментар

Услугата коментари е временно недостъпна. Извиняваме се за неудобството.