Снимка: архив, Reuters

Необичайно студено време, донесено от сибирски циклон, цари все още на Апенинския полуостров. Тази нощ падна сняг в южния италиански град Неапол, след което бе затворено местното летище, като и всички училища в града. Това съобщи новинарският сайт "РАИ-нюз 24", цитиран от ТАСС.

Заради обледеняване на пистата и лоша видимост властите на неаполското летище Каподикино спряха временно излитанията и кацанията. Засега не се знае точният брой на закъсняващите полети. Проблеми има и с градският транспорт.

Ден преди това снежна покривка се образува на спящия вулкан Везувий край Неапол. Сега сняг затрупа крайбрежните булеварди и градския център. За последен път жителите на южния град край Неаполитанския залив са видели толкова обилен снеговалеж преди повече от половин век - през 1956 г.

Студеният циклон, наречен от италианците "сибирската буря", все още бушува из централните региони, но се мести в южна посока. Снегът, обилно навалял вчера в Рим, не се топи и днес след мразовитата нощ и поражда проблеми за столичния транспорт. Римското кметство също остави училищата затворени.

Запазват се и рекордно ниските температури - до минус 35 градуса в Северна Италия и до минус 15 в централните райони на полуострова. Синоптиците очакват известно затопляне едва след сряда, но вече предупреждават, че ще последва нова вълна от студ и валежи.

/БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase