Цецка Цачева. Снимка: архив, БТА

Министърът на правосъдието Цецка Цачева изрази надеждата събитията в Румъния да не повлияят на оценката на Европейската комисия по механизма за наблюдение на нашата страна.

"Разчитам на обективните оценки на ЕК за конкретното изпълнение на препоръките за напредъка, който България осъществява за прекратяването на механизма. Надявам се да няма връзка между събития и обстоятелства в Румъния, а да бъдем оценявани обективно, както и досега, какво сме свършили и какво още остава да работим", добави тя.

Министърът коментира темата пред български журналисти в Европейския парламент в Брюксел, където представи приоритетите на българското председателство на Съвета на ЕС пред комисията по правни въпроси.

Председателят на ЕК Жан-Клод Юнкер вчера се срещна с новия румънски премиер Виорика Дънчила и заяви, че е убеден в необходимостта механизмът за сътрудничество и проверка да приключи преди края на мандата на действащата комисия (средата на идната година). Той отбеляза постоянната смяна на румънски премиери в последните години и стремежа на местни политици да заобиколят правосъдието.

По повод представената снощи нова годишна класация на "Трансперънси интернешънъл" за "усещането за корупция", в която нашата страна бележи напредък, Цачева посочи, че България полага усилия.

"Въпросът с корупцията, борбата с нея и преодоляването й като порочно явление в съвременното общество - и в българското, но тя не е присъща само за нашата действителност - е приоритет на правителството", добави тя. Цачева отбеляза, че наскоро бе приет антикорупционният закон.

"Всеки политик и гражданин би желал резултатите да бъдат по-видими, така че България да се изкачва напред. Предстои много работа по тази тема", коментира Цачева, цитирана от БТА. По нейните думи са предприети конкретни действия, а резултатите се очакват.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase