Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

В момента Великите сили се намират в състояние на прокси война. В Сирия на терен се сблъскват сериозните геополитически и военни интереси и амбиции на САЩ, Русия, Турция, Иран, Израел, като опасността от ескалация на напрежението става все по-сериозна.

Това посочи в ефира на Bloomberg TV Bulgaria пазарният и геополитически анализатор и журналист от Bloomberg TV Bulgaria и Bulgaria ON AIR Кузман Илиев.

Напрежението между Сирия и Иран назрява от десетилетия, от създаването на израелската държава, а двете страни де факто се намират в състояние на война. На южната сирийска граница по покана на Дамаск са дислоцирани ирански части, което е огромна заплаха за Израел, който от своя страна извършва множество авиационни операции на сирийска територия, посочи Илиев.

По думите му официална и пълномащабна война между Сирия, доколкото тя може да се приеме за цялостна и суверенна държава (т.е. по-скоро силите на Асад), и Израел, е напълно възможен вариант. А подобен развой на събитията индиректно ще доведе и до сблъсък между САЩ, подкрепящи Израел, Русия, стояща зад Асад. 

Патова е и ситуацията между Вашингтон и Анкара в светлината на военната инвазия на турската армия в Северна Сирия, насочена срещу кюрдските части. Там, смята Илиев, поне за момента ситуацията изглежда безизходна, тъй като Турция няма да се задоволи с малко, а САЩ не могат да дадат много, т.е. да предадат кюрдите – основния си съюзник и проводник на интересите им в Сирия.

Конфликтът по оста Вашингтон-Анкара пък от своя страна облагодетелства изключително много Кремъл, забивайки клин между две основни страни от НАТО, отчете събеседникът в предаването.

„Израел е готов за война, САЩ, противно на обещанията на Тръмп, няма да се изтеглят от Сирия след победата над ИДИЛ, като се готви да се настани там, както го направи в Афганисатан“

По думите на анализатора всички основни играчи в конфликта имат интерес от известна ескалация на напрежението в близкоизточната страна, тъй като подобен развой на събитията може много сериозно да обслужи определени вътрешнополитически амбиции. 

Вижте повече във видеото!

Коментари Напиши коментар

36

1

преди 1 година

До Бдинец
Един смислен коментар , а не на соросоиден трол.Адмирации! Истината е че цялата тази война, както и всички останали са организирани, финансирани и подклаждани от САЩ. Целта на ЦРУ е да няма стабилност, мир и сигурност в света тъй като САЩ вече не са в състояние да налагат силово волята си ползван.т приойомите на Британските си родители. Жалко за всички нас включая и ЕС с такива "приятели"!!!

35

Анонимен

преди 1 година

До Анонимен хаха това са от кои разказани приказки за деца , айде сега де !

34

Анонимен

преди 1 година

САЩ приключват курса а с тях ще си замине и Израел както са тръгнали нещата и незаинтересованите американски граждани както не вземат мерки да спрат мафията управляваща пентагона и белия дом ще разберат за какво става дума като започнат да падат ядрените ракети на тяхна територия. Тогава вече ще е късно.