Снимка: архив, Reuters

Влиянието на салафизма нараства трайно и постоянно в Белгия, се посочва в документ, разпространяван от контраразузнаването, съобщават местни медии.

Отбелязва се, че това явление може да доведе до проблеми в обществото, защото тази доктрина за вярата на мюсюлманите отрича някои демократични ценности на Запада. Допълва се, че салафизмът е заплаха за основните свободи.

Изготвеният от Държавна сигурност наръчник се разпространява сред полицията, прокуратурата, общинските власти, университетите, затворите.

Преди година доклад на контраразузнаването отчете, че в джамиите в Белгия все по-често се проповядва радикален ислям в сунитска уахабитска разновидност, който в салафитската си версия се стреми към "първоначалния, чист ислям" - държавната религия в Саудитска Арабия.

Този прочит на исляма забранява слушането или създаването на музика, рисуването на картини и пушенето и признава Корана за единствен закон.

Белгийски медии днес представят резултатите от проверката на взривното устройство, използвано от единствения оцелял терорист от атентатите в Париж през 2015 г. Салах Абдеслам. Оказва се, че копчето за задействане на устройството е липсвало, както и че един от проводниците е бил прекъснат - две причини, заради които се възприема, че коланът на терориста е бил негоден. Тези разкрития хвърлят нова светлина върху твърденията на Абдеслам, жител на Брюксел, че се е "отказал" в последния момент да се самовзриви.

В други информации от последните дни медиите в страната съобщиха, че осъденият за ръководител на терористична организация Фуад Белкасем е помолил съда да не бъде лишаван от белгийско гражданство. Белкасем години наред бе гласът на групировката "Шериат за Белгия", призовавал за въвеждането в страната на ислямското право.

Пред съда той казал, че няма връзка с Мароко, откъдето произхождат родителите му, и иска да остане в Белгия. Белкасем бе осъден в Антверпен на 12 години лишаване от свобода в първото мащабно дело срещу терористи в страната.
 

/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase