Архив: Reuters

Македонският премиер Зоран Заев съобщи днес в Давос, след среща с гръцкия си колега Алексис Ципрас, че Македония е приела искането на Гърция да промени името на летището в Скопие, което сега е "Александър Велики", предаде Франс прес.

Това бе първата среща между лидерите на двете балкански страни от повече от 7 години.

Гръцкият премиер Ципрас каза, че се надява да вдигне ветото над членството на Македония в НАТО и интеграцията й в ЕС, като се реши отдавнашният спор за името й, предаде Асошиейтед прес. Двамата лидери казаха, че ще започнат да прилагат серия от мерки за изграждане на доверие.

"Нашето правителство ще промени имената на летището и на магистралата, и новото име ще е "Приятелство", за да покажем на практика, че сме силно ангажирани да намерим решение" на спора с Гърция за името на Македония, каза Заев след повече от три часа разговори с Ципрас. "Това показва нашата добра воля и доказва, че нямаме териториални претенции към нашия съсед", добави той.

Още не се знае кога, нито как ще бъде променено името на летището, каза пред АФП говорител на македонското правителство.
 

След края на срещата двамат дадоха пресконференция за постигнатия напредък в преговорите, засягащи спора за името.

Македонските изданията МКД, Локално, Таратур и Press 24 излязоха със заглавия, акцентиращи върху обещанието на Заев да промени името на летището и магистралата, докато Нова Македония, и македонската Нова ТВ отдават по-голямо значение на възможността да бъде продължена евроинтеграцията на страната, съобщава "Фокус".

"Зоран Заев и Алексис Ципрас отблокираха процеса по европейската интеграция“, коментира Нова Македония, подобно е и заглавието на македонската Нова ТВ – "В Давос бе отблокирана втората фаза от Спогодбата за сътрудничество с ЕС“.

"Нетпрес" и "Плюс инфо“ акцентират върху думите на премиера Ципрас, според които краят на преговорите относно спора за името вече се вижда.

Агенция "Макфакс" цитира думите на премиера, според които "днес много хора ни гледат и от двете страни – едни със скептицизъм и загриженост, други с оптимизъм.“

Според Ципрас "нашата цел не е само да решим спора за името, но и да установим двустранни връзки, базирани на общо доверие“.

Други македонски медии твърдят, че "Заев е започнал да се отказва от всичко, което е македонско“.

Желанието на Ципрас да се намери решение - "ерга омнес“, което е задоволяващо за всички страни също не останаха незабелязани, върху тях акцентират изданието "Вечер“ и Тера.

 

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase