Снимка: Reuters

Властите в Бангладеш се опитват да издирят роднини и евентуални съучастници на Акайед Уллах, който вчера взриви самоделно устройство в центъра на Ню Йорк и леко рани трима души освен себе си, предаде Ройтерс. Кметът на града Бил де Блазио нарече случилото се "опит за терористичен акт".

Засега полицията в азиатската страна не е успяла да открие негови близки, каза неин представител. Семейството на Уллах е живяло в южната част на страната, той не е имал криминално досие, за последно е бил в родината си през септември.

В Ню Йорк е живеел в Бруклин с майка си, сестра си и двамата си братя. Имал е зелена карта, каза генералният консул на Бангладеш в Ню Йорк Шамим Ахсан.

Бангладеш категорично заклейми нападението и заяви, че "терористът си е терорист независимо от неговата етническа принадлежност или религия и трябва да бъде изправен пред съда".

Още по темата

Уллах взриви вчера самоделна бомба и леко рани трима души. Най-тежко пострада той самият с изгаряния по ръцете и корема. Според служители от силите за сигурност, запознати с разследването, са намерени доказателства, че той е гледал пропагандни материали на "Ислямска държава" в интернет, пише БТА.

Уллах е бил под влиянието на "Ислямска държава" и други терористични групировки. Това заяви по-рано губернаторът на американския щат Ню Йорк Андрю Куомо, цитиран от Ройтерс и ТАСС.

В ефира на телевизия Си Ен Ен Куомо отговори утвърдително на въпрос дали Акайед Уллах е извършил терористичния акт под влиянието на такива групировки. 27-годишният Уллах "е бил недоволен, по някаква причина - заради житейска ситуация или международни събития".

Междувременно телевизия Си Ен Ен съобщи, че извършителят на атаката в Ню Йорк е бил разгневен от действията на Израел в Ивицата Газа. Според източници на американската медия Акайед Уллах казал на правоохранителните органи, че е бил ядосан от израелското "нахлуване в Ивицата Газа". Той не уточнил какво има предвид.

По-рано американски медии заявиха, че Уллах, който е от Бангладеш, обяснил действията си със своето желание да отмъсти на Съединените щати за атаки в родината му.

Подкрепяща джихадистката групировка "Ислямска държава" медийна група, Макдиси медия, обяви, че атаката в Манхатън е в отговор на признаването на Ерусалим за столица на Израел от президента на САЩ Доналд Тръмп, предаде Ройтерс, като се позова на центъра за следене на екстремистката дейност в интернет САЙТ (SITE).
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase