Снимка: БТА

Русия и Турция смятат, че решението на Съединените щати да признаят Ерусалим за столица на Израел дестабилизира Близкия изток.

Това заяви руският президент Владимир Путин след среща тази вечер в Анкара с турския си колега Реджеп Тайип Ердоган, предаде ТАСС.

Още по темата
Путин предупреди, че решението на американската администрация няма да помогне за уреждане на ситуацията в Близкия изток, а точно обратното - ще дестабилизира и без това сложната обстановка в региона.

Руският и турският президент обсъдиха също начините за решаване на конфликта в Сирия. Двамата потвърдиха, че "плътно си взаимодействат" в Сирия.

Междувременно руските войници, изпратени в Сирия, вече са започнали да се връщат у дома. Точният срок на изтеглянето ще зависи от обстановката, обяви тази вечер министърът на отбраната Сергей Шойгу, цитиран от ТАСС.
Шойгу каза това в Турция, където придружава президента Владимир Путин.

По-рано днес Путин посети руската военновъздушна база в Сирия "Хмеймим", където обяви, че най-боеспособните международни терористични групировки в тази страна са разгромени. Той нареди да започне изтегляне на значителна част от руския контингент в Сирия, където според него са създадени условия за политическо уреждане на ситуацията под егидата на ООН.

В съответствие с международни споразумения в Сирия ще продължи да работи руският Център по помиряването на враждуващите страни. Русия освен това ще запази две постоянни военни бази в Сирия - в Тартус и Хмеймим, обяви Путин.

(БТА)
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase