Снимка: БТА

Договореностите, постигнати между британския премиер Тереза Мей и шефа на Еврокомисията Жан-Клод Юнкер, нямат юридическа тежест. Това призна говорител на Юнкер в Брюксел.

Той коментира думите на министъра за напускането Дейвид Дейвис в неделя пред BBC, че сделката е само “правно намерение” и че ако Брюксел и Лондон не се разберат по окончателното споразумение за раздялата, Великобритания няма да плати нищо на ЕС от своите задължения и ангажименти.

Още по темата
“Предложили сме на европейските лидери да приемат, че е постигнат значителен напредък въз основа на доклад на преговарящите от европейска и от британска страна. Този доклад не е правно обвързващ, но гледаме на него като на джентълменско споразумение”, заяви говорителят.

Той добави, че Юнкер и Мей се срещнали в петък в Брюксел, тъкмо за да се уточнят, че договореното дотук се поддържа изцяло от британското правителство.

“Те си стиснаха ръцете”, каза говорителят на Юнкер.

Самият шеф на Еврокомисията заяви в петък, че Тереза Мей се държи джентълменски “и ние сме й признателни за това”. Юнкер също направи уговорка, че уточненото дотук не е окончателно и че никакви договорености няма да са задължителни, докато окончателното споразумение за напускането на Великобритания не бъде ратифицирано от 28-те парламента на страните членки и от Европейския парламент през 2019 г.

Сега всичко е в ръцете на европейските лидери, които се събират в четвъртък и петък в Брюксел за редовната си декемврийска среща. В петък те трябва да решат дали да приемат доклада и така да позволят преговорите да се прехвърлят от условията по раздялата към договаряне на бъдещите отношения.

След два драматични разговора с Мей миналия понеделник и петък, Юнкер увери, че след Brexit европейските граждани, живеещи във Великобритания, ще запазят същите права, които имат сега по отношение на престой, работа, обучение, събиране на семействата, достъп до полагаеми се пенсии и други социални плащания. Те ще трябва да преминат регистрация, но процедурата щяла да е “евтина и лесна”.

Лондон призна задълженията си до 2020 г. към бюджета на ЕС и по други проекти, свързани с европейско финансиране. Договорено беше и че между Ирландия, която остава в ЕС и Северна Ирландия, която е част от Обединеното кралство, няма да има твърда граница с ГКПП. Все още не е ясно обаче какво ще означава за търговията между двете страни на ирландския остров.

Трите въпроса са предусловие на ЕС, за да се пристъпи към договаряне на търговията и другите сфери, в които Лондон и ЕС ще продължат да си сътрудничат след раздялата.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase