Снимка: архив Reuters

Иран заклейми вчера решението на американския президент Доналд Тръмп да признае Ерусалим за столица на Израел и предупреди, че то ще предизвика нова интифада /палестинско въстание/, предаде Франс прес.

В комюнике на иранското външно министерство се посочва, че "провокативното и неразумно решение" на САЩ ще предизвика нова интифада, по-радикални действия и вълни от гняв и насилие, пише БТА.

Иран "призовава международната общност, влиятелните държави и особено мюсюлманските страни, да попречат на изпълнението на това решение на САЩ, което е в изгода единствено на ционисткия режим, за да се запази стабилността в региона", посочва министерството.

Още по темата

На 28 септември 2008 г. спорно посещение на лидера на израелската десница Ариел Шарон на Площада на джамиите в Източен Ерусалим запали искрата за втората палестинска интифада срещу израелската окупация, припомня АФП. Първата интифада избухна през декември 1987 година.

Kатарският външен министър шейх Мохамед бин Абдулрахман Ал Тани заяви вчера, че решението на президента на САЩ Доналд Тръмп да признае Ерусалим за столица на Израел представлява смъртна присъда за всички, които се стремят към мир, съобщи Ройтерс.

Ливанският президент Мишел Аун заяви, че решението на Тръмп е опасно и заплашва доверието към САЩ като посредник на мирния процес в региона. По думите на Аун това решение е върнало с десетилетия назад мирния процес, заплашва регионалната стабилност и вероятно и глобалната стабилност.

Палестинската кауза ще остане жива сред арабите до създаването на палестинска държава със столица Ерусалим, се казва в изявление на кабинета на сирийския президент Башар Асад в отговор на решението на Тръмп за Ерусалим, предаде Ройтерс.

"Мирният процес в Близкия изток умря след изявлението на Тръмп за признаване на Ерусалим за столица на Израел и преместването там на американското посолство", заяви заместник-генералният секретар на Арабската лига Хусам Заки, цитиран от ТАСС.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase