Одре Азуле. Снимка: архив, Reuters

Опазването и развитието на историческото наследство и подкрепа за образованието и науката са били сред темите на срещата на президента Румен Радев и генералния директор на ЮНЕСКО Одре Азуле днес в Париж. Държавният глава е на тридневно работно посещение във Франция.

Поставих въпроса за помощ при дейностите при археологически разкопки, в България имаме още много какво да откриваме, а не ни достигат средства, коментира Радев пред журналисти след срещата.

Той отбеляза, че е много важна и дейността по тяхното опазване и по време на разговора е обсъдено как да се разшири тази дейност и на международно ниво, така че да бъдат инкримирани всички опити за кражба на такова наследство.

Двамата са обсъдили и как образованието да бъде по-ефективно и достъпно за всяко дете. ЮНЕСКО има своите проекти и трябва да работим заедно в това направление, да се налагат общи европейски и световни стандарти, посочи държавният глава.

Одре Азуле напълно подкрепя нашата идея, която изложих и пред президента Макрон, за развитие на наука и високи технологии не само на Запад, но и на Изток, което означава хармонично развита Европа, отбеляза още Румен Радев.

Той уточни, че по една от идеите се работи от доста време - за изграждане на международен институт за устойчиво развитие с научен център, където да има и ускорител на ядрени частици. Когато това се реализира, ще имаме на едно място и наука, и образование, и медицина на много високо ниво, коментира президентът. По идейния проект се работи усилено, а по инициатива на държавния глава е създадена и междуведомствена работна група по проекта.

Румен Радев посочи, че този проект ще обединява балканските държави и изрази надежда, че по време на нашето председателство на Съвета на ЕС ще бъде поставен "на масата". Не можем да говорим за интеграция на Западните Балкани само ако предлагаме социални проекти и проекти в областта на правосъдната система и свързаността, трябва да има интеграция в областта на образованието и науката - тогава можем да говорим за всеобхватен подход към Западните Балкани, смята държавният глава.

Радев определи разговора като ползотворен и отбеляза, че България е един от дългогодишните членове на ЮНЕСКО и имаме много проекти и много бъдеще заедно.

Следобед предстои среща на държавния глава с генералния секретар на Организацията за икономическо сътрудничество и развитие Анхел Гурия. 

/БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase