Снимка: БТА

Няколко души бяха ранени в Хановер при разпръскване на протест в северния германски град срещу конгреса на антиимигрантската партия "Алтернатива за Германия" (АзГ), предаде ДПА, цитирайки говорителка на полицията.

Тя съобщи, че са пострадали няколко полицаи и най-малко един демонстрант. Един от полицаите е с рана на ръката, след като е бил замерен с бутилка. Демонстрант си е счупил крака и е бил откаран в болница.

Полицията използва водно оръдие, за да изгони стотици протестиращи, опитали се чрез улични блокади да затруднят достъпа до мястото на конгреса. Сблъсъците между демонстрантите и служителите на реда отложиха за кратко началото на партийния форум.

На парламентарните избори през септември АзГ спечели 12, 6 процента от гласовете и за пръв път влезе във федералния парламент, където има 92 депутати. Това е първата голяма крайнодясна партия, представена в Бундестага след Втората световна война.

Очаква се утре на конгреса партията да избере новото си ръководство, след като единият от двамата й лидери, умерената Фрауке Петри, напусна формацията, обвинявайки съпартийците си, че флиртуват с крайнодесните и екстремистките нагласи.

Другият съпредседател - Йорг Мойтен, планира да се бори да остане на поста си.

Досега само Георг Паздерски, председател на структурата на АзГ в столицата Берлин, е обявил кандидатурата си за мястото, освободено от Фрауке Петри. Той е подкрепян от по-умереното крило на партията.

Председателят на парламентарната група на АзГ Александер Гауланд, който е подкрепян от националистическото крило на партията, досега не е изключил възможността да се кандидатира срещу Паздерски, отбелязва ДПА.

В партийния форум участват близо 8500 делегати.

Снощи също имаше протест срещу форума на АзГ. Той събра около 1000 човека и завърши без инциденти, пише БТА.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase