Снимка: Pixabay

В Сирийската криза има поставена една голяма запетая, а не точка. Резервиран съм по отношение на евентуален край на войната в Сирия, защото обикновено такива конфликти са много сложни. Триумвиратът Русия, Турция и Иран подаде ръка за разрешаване на този проблем и мисля, че нещата вървят в добро русло, но все още съм скептичен. Това каза историкът д-р Ибрахим Карахасан-Чънар в ефира на Bloomberg TV Bulgaria.

"Самата Турция, която участва в тези преговори, също е скептична по отношение на Сирия. Вероятно трябва да се прави един болезнен компромис и всички страни, които са заинтересовани по някакъв начин, трябва да приемат, че Башар Асад ще остане на власт".

Русия води разумна и балансирана политика. Русия не може да се откаже от Башар Асад, каза гостът. "На този етап Сирия няма друга алтернатива. Принудителното оттегляне на Асад може да наруши баланса и да предизвика гражданска война".

"Иран заема една много силна геополитическа позиция в момента, предвид че стои зад Асад. Може да се каже, че иранците в момента се чувстват комфортно, предвид това, че в Ливан Хизбула спечели и ръководи там. Иран на практика играе посредническа роля с тези правителства. А Русия води политика на неконфронтация с Иран. Нещата тръгнаха към разбирателство. Големият отсъстващ тук са САЩ, а без тях нещата няма да станат".

Очевидно е, че това е зона, в която са заинтересовани много страни, каза още събеседникът. "Смятам, че в бъдеще ще се реши проблемът, но няма да е никак лесно, защото има много страни. Както е казал поетът Робърт Фрост "Здрави огради - добри съседи". Параметрите трябва да бъдат напълно изяснени, защото това ще продължава да бъде един неспокоен свят. Смятам, че е крайно време Великите сили да вземат едно справедливо решение за Близкия Изток и специално за Сирия".

Какво вещае евентуална коалиция между Израел и Саудитска Арабия?

Повече можете да видите на Bloomberg TV Bulgaria

Коментари Напиши коментар

3

Факт

преди 5 години

Докато САЩ не напуснат Сирия там ще има напрежение и ***

2

Лошо

преди 5 години

Как ще има мир след като САЩ са окупирали незаконно Сирииска територия и пазят там терористите?

1

Факт

преди 5 години

Американските фирми-посредници,които снабдяват "умерените" и "неумерени" главорези в Сирия са подписали с нашите оръжейни фирми договори за поне още една година.Сами си правете изводите колко ще продължи войната,след като е САЩ срещу Русия на практика.