Снимка: Bulgaria On Air

И след март 2019 г., когато влиза в сила Брекзит, българите и останалите граждани на страни от ЕС ще могат да пребивават на територията на Великобритания без визи. Това заяви в Пловдив посланикът на Великобритания у нас Ема Хопкинс.

По думите й страната й има договорености с много държави в света, чиито граждани не използват визи.

"И не смятам, че ще се наложи използването на визи на най-близките ни 27 приятели в Европа. Да, всички 27 страни членки на ЕС", потвърди тя. По думите й преговорите с ЕС за излизането на Великобритания от съюза са почти приключили.

"Искаме да кажем на българите, които вече живеят там, че бихме искали те да останат и да им дадем статус на постоянно пребиваващи граждани", обясни Хопкинс.

Тя уточни, че страната й много цени хората, които отиват в Обединеното кралство, за да учат или работят, тъй като допринасят за икономиката на страната.

"Нашата цел е, когато българин получи статус на постоянен гражданин, да има този статус завинаги, дори да се върне в някакъв момент България, да продължи да го има. Изчакваме ЕС да каже дали са съгласни с това наше предложение, надяваме се да се съгласят и ще се приеме", каза още посланикът, цитиран от "Монитор".

След Брекзит ще има двугодишен преходен период, след който Великобритания трябва да реши от какви специалисти по сектори има нужда.

"Ние винаги ще имаме нужда от хора, от емигранти от Европа и трябва да решим кои сектори са най-важни за нас и къде най-много имаме нужда от тях", обясни още Ема Хопкинс. Тя участва в традиционната възпоменателната молитва на Централните гробища в Пловдив, където са погребани 56 британски войници, загинали в Първата световна война.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase