Снимка: архив Reuters

95 процента от хората, които се решават да говорят, че са жертва на тормоз на служебното място, биват уволнени от работа. Това беше съобщено по време на дебат в Европейския парламент в Страсбург.

Дискусията е първа в историята на институцията, която е предизвикана от кампания в социалните мрежи. #MeToo започна от разкритията за холивудския продуцент Харви Уейнстейн и доведе до хиляди публични изповеди на жени и мъже по цял свят.

Още по темата

Евродепутатите заклеймиха насилието и насърчиха световната кампания, като възможност вниманието да бъде привлечено към проблема.

По официални данни 45-55% от европейките са били обект на някаква форма на насилие – у дома или на работното място. При една трета от тях става дума за инциденти с колеги или  началници.

Еврокомисията увери парламента, че ще продължи да финансира неправителствени организации, които да помагат на жертвите, но заяви че повече доброволци и специализирана психологическа помощ ще е добре дошла за облекчаване на състоянието им. Евродепутатите се изказаха за повече гласност по въпроса и за защита на жените и мъжете, които се решават да говорят, за да не загубят работата си. Те смятат, че най-сигурното средство за успех е борбата със страха на жертвите да говорят за посегателствата над тях.

Според тях обучението на момчетата от ранна детска възраст също може да допринесе за подобряване на ситуацията, като не трябва да се разчита само на семейството да свърши работата, тъй като значителна част от случаите на насилие се случват именно в семейна среда.

Единственият българин, който се включи в дебата беше избраната от Гърция Костадинка Кунева. Тя заяви, че случаите на посегателства са факт и в Европарламента, "който би трябвало да е едно от най-сигурните работни места". Кунева обърна внимание, че насилието, включително изнасилванията са ежедневие в бежанските лагери и центрове и настоя за повече усилия за подобряване на условията за момичетата и жените в тях.

Европейският парламент призна, че сексуалното насилие е факт и в институцията, след като няколко влиятелни европейски издания, сред които "Сънди Таймс" и "Политико", публикуваха изповеди на жертви. Евроскептиците обвиниха бившия шеф на парламента Мартин Шулц, че се е опитвал да отърве депутати от преследване.

Евродепутатите призоваха за наемането на независими експерти, за да разследват обвиненията срещу членове на парламента, но други заявиха, че инцидентите могат да се разнищят при сегашните правила и не е нужно да се дублират усилията.

От 2014 г насам в специалната вътрешна комисия, която се занимава с жалбите на служителите, има 10 оплаквания за сексуален тормоз, включително срещу трима депутати, както и срещу еврочиновници. Жалбите включват опипване, маструбация пред сътрудници, както и възлагане на задачи на асистенти, чието изпълнение изисква от тях предоставяне на сексуални услуги.

Шефът на Европарламента Антонио Таяни обеща най-строго прилагане на правилата и пълно разследване на подадените сигнали.

Европейската комисия също призна за подадени жалби за сексуален тормоз, но неин говорител заяви, че на вътрешните правила гарантират на жертвите сигурност и разследване с наказване на виновните.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase