Мариано Рахой. Снимка: Reuters

Испанският министър-председател Мариано Рахой предприе първата стъпка към задействане на член 155 от испанската конституция. Това е така наречената "ядрена опция", позволяваща му да замрази политическата автономия на Каталуния и да вземе областта под пряко управление, предаде Ройтерс.

Още по темата

"Кабинетът реши да предяви официално искане към каталунското правителство да потвърди обявило ли е или не независимост", каза в телевизионно обръщение Рахой.

"Отговорът на каталунския премиер ще определи по-нататъшния ход на събитията за следващите няколко дни", заяви още той.

Испанският премиер каза, че ще продължи да действа "предпазливо и отговорно".

Отправянето на официалното искане е необходимо за задействане на член 155, макар че конституцията не предвижда никакъв конкретен срок за отговор.

ДПА отбелязва, че Рахой на практика е обявил ултиматум на Каталуния.
 

/БТА/

Коментари Напиши коментар

24

Ангел

преди 3 месеца

Смажете ги!!! Унищожете им лидерите до крак!! Нека това се превърне в ясен е нагледен пример за всяка област в Европа която иска да се отделя!!! Каталунците искаха да се отделят защото са Богати! Нали? ОК Испанци вземете им благата и ги направете най-бедната област в Европа. Нека всеки дръзнал да променя Европейските граници се замисли дълбоко преди това!!!

23

Анонимен

преди 3 месеца

До 22 Май не си и чел, и не си и чул,че албанците тормозеха,биеха и грабеха сръбското малцинство /и не само тях/в Косово,вярно армията убиваше албанци,но само тези които с оръжие тръгнаха срещу нея.Испания ще постъпи по същия начин ,ако сепаратистите действат като албанците.

22

Do 4

преди 3 месеца

До Анонимен

Не съм чел някъде испанците да влизат с войските в Каталуния и да избиват каталунците, че да ги сравняваш с Косово.