Снимка: Reuters, архив

Алжирският милионер и активист срещу забраната на бурките Рашид Неказ бе глобен в Австрия с 50 евро, след като застана пред сградата на министерството на външните работи, облечен в черен костюм, и лице, закрито в долната си част от голяма снимка на външния министър Себастиан Курц, облепена с банкноти.

Неказ заяви, че така протестира срещу закони, които според него са насочени срещу мюсюлманките, предаде БТА като цитира Асошиейтед прес.

Курц е лидер на дясноцентристката Австрийска народна партия, основен поддръжник на приетия неотдавна в Австрия закон срещу цялостното закриване на лицето на обществени места, приет главно заради бурките. На 15 октомври в Австрия предстоят парламентарни избори.

Партията на Курц излезе на първо място в сондажите, експлоатирайки в кампанията си антимюсюлманските настроения.

Неказ неведнъж е влизал в новините, плащайки глоби, наложени в европейски страни за неспазване на законите срещу бурките.

Полицията написа акт и на мъж в костюм на акула, който отказал да свали горната му част, макар че няколко пъти бил приканен от полицията. Мъжът участвал в рекламна кампания на верига магазини за компютри МакШарк.

В Австрия глобата за нарушаване на закона срещу пълното покриване на лицето е до 150 евро.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase