Снимка: архив, Reuters

Предизборна чистка на "политически играчи извън контрола на Федералната служба за сигурност (ФСС)" - така руският опозиционен вестник "Новая газета" нарича вчерашните обиски в офисите на политическото движение "Отворена Русия" и в жилищата на негови служители.

С това ФСС де факто се отчита за извършеното досега преди изборите за държавен глава през март и същевременно демонстрира сила - и пред евентуални "клиенти", които също може да обискира, и пред свои конкуренти, каквито според вестника може да има и в руската президентска администрация.

Руските тайни служби "изземат управлението на политическите процеси в страната", алармира "Новая газета".

Натискът върху политически активисти цели да покаже на Кремъл, че тайните служби решават проблемите по-ефикасно и точно те трябва да имат последната дума по политическите въпроси, обяснява изданието.

В същия стил на силова чистка бе издържан тези дни и административният арест на опозиционера Алексей Навални и на шефа на щаба му в навечерието на подготвян протест в Санкт Петербург, посочва всекидневникът, цитиран от Би Би Си.

Съдебна присъда срещу Навални за финансови злоупотреби, която според него е политически мотивирана, му затваря пътя към изборите напролет. Навални обаче обяви свои предизборни митинги по-специално в Москва и Санкт Петербург - родния град на Владимир Путин, в събота, когато президентът има рожден ден.

"Новая газета" свързва с ФСС и започналата ротация на елитите в руската провинция, където се назначават нови губернатори, след като трима глави на региони бяха арестувани. А след като бе пратен под домашен арест режисьорът Кирил Серебреников, обвинен във финансова измама, властите заявили "с голям отзвук", че ФСС контролира директно и културната политика в Русия.

В московската централа на ФСС формално все още няма специален политически отдел, но влиянието на "цивилни агенти" върху политическите решения се усеща все повече и продължава да расте, констатира "Новая газета".

Тайните служби в Русия може да получат пряк контрол върху предизборната кампания, превръщайки президентската администрация в проводник на своите решения. Тези служби набират сила "на фона на кланови конфликти, в които се инвестират основните сили на другите участници в руския политически пазар", добавя опозиционният вестник.
 

/БТА/

Коментари Напиши коментар

31

*****

преди 3 години

До Анонимен 25

Могат да те окрадат само ако позволиш,разбра ли,фикус еврoгeйзeрски!Руснаците,за разлика от нас,не позволиха!А че ние сме им позволили,това е друга бира!И в крайна сметка на кого ще се дyпиш,дали на Америка или Русия, няма значение,все ти си булката!Бaси безхаберника!

30

Русофил

преди 3 години

Западът постоянно води пропагандна война срещу Русия, включително и тук в България. Четейки българските медии, човек остава с впечатленето, че в Русия властва някаква диктатура. Истината обаче е, че руският народ обича Путин и мрази Навални и подобните нему продажници. Запада се надява на руски Майдан, но такъв никога няма да има, защото руснаците не харесват Америка и Европа.Гледайте клипове в ютуб и ше видите, как по концерти народа ликува и изпада в екстаз на песни с антиевропейско съдържание

29

Анонимен

преди 3 години

НПО Отворена Русия аха ... ясно