Снимка: архив, Reuters

Населението на Русия обеднява въпреки рекордното забавяне на инфлацията в страната, пише в. "Ведомости". Официалната статистика сочи, че заплатите растат; реалните доходи обаче намаляват.

Според банкови експерти официалните данни не отразяват достоверно нивото на заплатите в Русия. Статистиката визира големите компании, които плащат повече и по-често индексират възнагражденията. А дребните фирми, включително тези, които плащат неофициално, намаляват заплатите.

Заплатите в бюджетния сектор пък не се индексират и заплатите на държавните служители не растат вече трета година, добавя "Ведомости", цитиран от Би Би Си.

"Независимая газета" дори твърди, че руските работодатели експлоатират работещите за жълти пари. Един работник или служител в Русия печели средно 3 долара на час, а произвежда стоки и услуги за 9 долара. Жителите на федерацията получават едва една трета от това, което са произвели, заключава изданието и посочва за сравнение, че в Европа хората по принцип получават като заплата половината от продукта на своя труд.

"Известия" помества друга новина за финансовото положение на хората в Русия: по данни на вестника кредитното бреме на жителите й е стигнало минимално ниво от 2014 г. насам.

Съотношението между месечните плащания по заеми и нивото на доходите през първото полугодие на 2017 г. е било 32 процента - с 8 на сто по-малко отпреди 4 години, показват данни на руското Обединено кредитно бюро. Смята се, че ниво от 30 до 35 на сто е комфортно за хората, пише всекидневникът. Според експерти дълговото бреме е намаляло, защото доходите в Русия растат, хората се ограмотяват във финансов план, а банките по-строго преценяват кандидатстващите за заеми.
 

/БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase