Фрауке Петри. Снимка: Reuters

Един от лидерите на "Алтернатива за Германия" - Фрауке Петри, обяви днес, че няма да бъде депутат в парламентарната й група в Бундестага заради агресивни изказвания на партията в периода на изборите, предаде Франс прес.

"След дълъг размисъл реших да не членувам в парламентарната група" на АзГ в Бундестага, обяви тя на пресконференция в Берлин, в която участваха и другите лидери на антиимигрантската партия.

По този начин съпредседателката на АзГ иска да протестира срещу радикализирането на партията през последните седмици, когато зачестиха словесните нападки срещу мигрантите и мюсюлманите, а някои членове поискаха да се сложи край на покаянието на германците за престъпленията на нацистите, отбелязва АФП.

Още по темата

Фрауке Петри е представител на умереното крило в АзГ, отбелязва ТАСС. След като обяви решението си, тя напусна залата, без да отговаря на повече въпроси.

Петри е съпредседател на АзГ, но е все повече изолирана от другите лидери през последните месеци. След вчерашните избори "Алтернатива за Германия" стана трета парламентарна сила и постигна особено високи резултати в родната провинция на Петри Саксония, а самата Петри спечели депутатско място, отбелязва Асошиейтед прес.

Петри е заявявала, че иска да направи партията готова да управлява през 2021 г., докато други представители на АзГ обявяват за свой приоритет да са безкомпромисна опозиция.

При учредяването си през 2013 г. АзГ имаше ясната амбиция, която се запази до 2015 г., "бързо да започне да упражнява управленски отговорности", заяви Петри и добави, че това продължава да е нейна цел.

"Една анархистка партия може да е успешна в опозиция, но не може да направи на избирателите надеждно предложение за управление", заяви Фрауке Петри на днешната пресконференция.

Фрауке Петри "обърна гръб на партията", реагира на същата пресконференция съпредседателят на АзГ Йорг Мойтхен и заяви, че това нейно решение е "достойно за съжаление".

"Това си е нейно решение, не наше", коментира един от водачите на листи на АзГ Александър Гауланд.

"Самият Гауланд е в открит конфликт с Фрауке Петри, която го упрекна за войнственото изказване, че АзГ "ще преследва до край" Меркел след нейния изборен успех.

"Такава реторика не е конструктивна за умерените избиратели", изтъкна Петри.

"Изненадващото й напускане само ден след вота излага на показ постоянните вътрешнопартийни борби в АзГ, която е разделена между отслабващо национал-либерално течение и идентитарно и екстремистко течение, което изглежда е взело връх в предизборната кампания, отбелязва Франс прес.

Фрауке Петри бе изтласкана встрани в борбата кой да е водач на листа на АзГ в полза на Александър Гауланд и Алис Вайдел при спора между крайнодясната и по-умерената фракция в "Алтернатива за Германия".

Националистичната и антиимигрантска партия спечели 12,6 процента от гласовете на вчерашните избори, което значи, че ще вземе над 90 места в парламента. За пръв път от над 60 години крайнодясна партия ще заседава в Бундестага, отбелязва ДПА.
 

/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase