Снимка: архив, БТА

Откакто е в Сърбия, банкерът Цветан Василев е поискал убежище в западната ни съседка и го е получил. Макар че Сърбия е длъжна да екстрадира Василев, който е обявен за издирване чрез Интерпол, това не се е случило и до днес.

Това пише сръбското издание "Блиц" в материал по повод започналата в Сърбия процедура по фалит на "Сръбската фабрика за стъкло" в Парачин. Изданието оценява, че скандалният български бизнесмен е довел до фалит завода и то по-специално чрез заем от "Вексилум Балкан", за която фирма се подозира, че всъщност е също на Василев.

Стопанският съд в Крагуевац е започнал миналата седмица процедура по фалит на завода в Парачин заради дълг от 47 милиона евро. Решението за фалит е взето по предложение на предприятието "Вексилум Балкан" от Чачак, което изисква въпросните 47 млн. евро от завода в Парачин. Тази фирма е създадена през февруари тази година, като се подозира, че зад нея стои всъщност Цветан Василев, уточнява сръбското издание.

Още по темата

От Надзорния съвет на завода в Парачин обаче отричат съществуването на подобен дълг.

Цялата история с пристигането на Цветан Василев и купуването на Стъкларския завод в Парачин е обвито в тайна, пише в публикацията на сръбския вестник. Той стъпва в завода през 2012 г. чрез "Сърбиягас". КТБ на Василев е мажоритарен собственик на "Глас индустри", който през 2012 г. купува Стъкларския завод от "Сърбиягас" за 35 милиона евро.

На 18 юли 2014 г. Василев буквално избяга в Сърбия, а дни по-късно – на 28 юли, той беше обявен за издирване от Интерпол, припомня сръбското издание. След това Василев почти без проблеми остана в Сърбия. След предаването му – през септември 2014 г., Висшият съд в Белград не го остави в ареста, а само му забрани да напуска Сърбия и му отне паспорта, като нареди периодично да се подписва в съответното полицейско управление.

Василев по-късно дори е поискал убежище от нашата държава и го е получил, пише сръбският "Блиц" и уточнява, че макар и Сърбия да е длъжна да екстрадира Василев, който е обявен за издирване от Интерпол, тя и до днес не е направила това.

Причината за това Василев да може безпрепятствено да работи в Сърбия според някои източници е близкото сътрудничество на Василев и тогавашния сръбски президент Томислав Николич. Василев е бил един от най-големите спонсори на хуманитарната организация, ръководена от съпругата на Николич. По информация на сръбското издание Василев е дарил 1,2 милиона динара на фондацията. В същото време той е дължал цели 950 милиона динара в Сърбия за ток и газ в завода в Парачин.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase