Снимка: архив, Reuters

Русия е изпратила в зоната на бойни действия в Сирия 4 от най-новите си изтребители МиГ-29СМТ, пише "Комерсант".

Вестникът се позовава на източници от Военнокосмическите сили, коментирали снимки от сайта на министерството на отбраната. По техни данни самолетите са изпратени в региона, за да може максимален брой руски пилоти да получат практически опит, а МиГ-овете да бъдат изпробвани в бойни условия.

МиГ-29СМТ са най-новите самолети, произвеждани серийно от корпорацията МиГ и може би последната от руските военни новости, все още неизползвани в операцията "Възмездие". Най-малко един от тези МиГ-ове вече е хвърлял бомби върху позиции на джихадистите в Сирия; очаква се те да стрелят по обекти на ИД и с крилати ракети Х-29Л с лазерно насочване.

Освен проверка на характеристиките и бойните възможности, Русия изпраща в Сирия МиГ-29СМТ и с чисто търговска цел, коментира военният експерт Руслан Пухов. "Успешните действия на руската техника в Сирия я рекламират възможно най-добре на международния пазар", което "ще засили износния потенциал на корпорацията" МиГ, прогнозира той.

Многоцелевите изтребители МиГ-29СМТ ще тренират в Сирия техники за унищожаване на наземни цели с управляеми и неуправляеми ракети и различни бомби, включително с възможност за корекция в прицелването. Ще бъдат също тествани 30-милиметровите артилерийски оръдия, уточняват експерти, цитирани от регионалното издание "Вестник Мордовии".

Видеозапис, показващ как руски лек изтребител от четвърто поколение МиГ-29СМТ излита от сирийската база Хмеймим, публикува в Туитър репортерът на Би Би Си Стив Роузънбърг, посочва "Росийская газета".

Най-новата модификация на този МиГ с код СМТ предвижда по-специално възможност за дозареждане във въздуха и за стрелба с прецизни оръжия, напомня всекидневникът.

(БТА)

Коментари Напиши коментар

111

Анонимен

преди 2 месеца

Пак хвърчат русофобски вонящи слюнки! За тяхно успокоение в семейството МиГ има и МиГ-35, който е с двигатели с всеракурсен управляем вектор на тягата и е с уникална маневреност. На Запад нямат такъв самолет! Интересното е, че всички тези самолети са направени на базата на изключително удачния фюзелаж на първия МиГ-29. Всички те ще съдерат дирника на F-35!

110

Анонимен

преди 2 месеца

До MSC
Те и французите нещо имаха проблеми с качеството, след като спечелиха индийския търг. И имаше обвинения и от двете страни.
Работих за кратко с един индиец механик от тените ВВС и не бях очарован. Просто средна хубост, сигурно имат и добри :-).

Финансирането на Миг е на порядък под Сухой, да не говорим за Логхийд. За това заслужават уважение. С много по-малко пари правят конкурентна машина.

Дори в сравнение с Грипена, чийто последен радар по старата технология ПС-05А е около 2.5млн $

109

MSC

преди 2 месеца

До Анонимен
Как пък само в Индия има такъв голям брой загуби на изтребители и то далеч не само Миг 29? .Те имат и много загуби на МиГ 21примерно ,който е всичко друго но не и ненадежден изтребител.Да не би да има и проблеми от индийска страна а?Сега за подръжката проблеми има и то най вече за това че компанията МиГ е поставена в ъгъла от Сухой в Русия.Но феномена на падащите постоянно Миг -ве го има само в Индия.Това е.