Снимка: БТА

Германия не иска нови страни да се присъединяват към Шенгенското пространство за свободно движение в близко бъдеще, заяви в Брюксел германският вътрешен министър Томас де Мезиер, реагирайки на предложение на председателя на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер, предаде ДПА.

Според него няма шанс страни от Европейския съюз като България и Румъния бързо да се присъединят към Шенген.

Водещи австрийски политици от различни партии подкрепиха тази позиция и също отхвърлиха плана на Юнкер за разширяване на еврозоната.

Още по темата

Европейската комисия предложи България, Румъния и Хърватия да бъдат включени в Шенгенското пространство в реч на Юнкер, произнесени броени седмици преди парламентарните избори в Германия и Австрия.

Де Мезиер уточни, че споделя визията на Юнкер. "За да сме честни обаче, ще има дълъг път за изминаване", добави той.

В Австрия партийни лидери изразиха съмнение дали потенциалните нови страни членки на Шенгенското пространство ще могат да изпълнят изискванията в областите на икономиката и сигурността за влизане в Шенген и в еврозоната.
Юнкер предлага "инструмент за европрисъединяване", с който да се оказва техническа и финансова помощ на желаещите да влязат в еврозоната страни.

"Мисля, че концепцията не е добре обмислена", заяви канцлерът и лидер на Австрийската социалдемократическа партия Кристиан Керн и даде пример с дълговата криза в Гърция, която е член на еврозоната.

"Това не може да стане докато не са изпълнени критериите", заяви външният министър Себастиан Курц, който е лидер на десноцентристката Австрийска народна партия.

Лидерът на крайнодясната Австрийска партия на свободата Хайнц-Кристиан Щрахе заяви, че Шенгенското пространство не трябва да се разширява докато външните граници на ЕС не са адекватно охранявани.

(БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase