Бенямин Нетаняху. Снимка: архив, Reuters

Израел подкрепя създаването на кюрдска държава, каза премиерът Бенямин Нетаняху. Той заяви това в момент, когато кюрдите в Ирак се готвят да организират референдум за независимост, срещу който са се обявили депутатите в Багдад, предаде Ройтерс.

Израел "подкрепя легитимните усилия на кюрдския народ да има своя собствена държава", каза Нетаняху в съобщение, изпратено от неговата служба до чуждестранни кореспонденти.

Още по темата

Израел поддържа дискретни военни, разузнавателни и бизнес отношения с кюрдите от '60-те години на 20 век. Страната гледа на тази малцинствена етническа група, населяваща териториите на Ирак, Турция, Сирия и Иран, като на буфер срещу общите им арабски противници.

Днес иракският кюрдски лидер Масуд Барзани каза, че референдумът на 25 септември ще се състои, въпреки че иракският парламент го отхвърли.
/БТА/
 

Коментари Напиши коментар

84

ahmed cakomo

преди 2 месеца

egatti inagliyat ministir predsedatelya na izrael znaci iska nezavisim kurdistan a neiska palestinska dirjava i tiya nagli kudri samo cujdi teritorii iskat da otkisnat ama koy stei dade na gotovo natiya detosa po dolni i ot tsigani

83

Шоп

преди 2 месеца

Когато Турция свали руското Су, тролеите на Путин си деряха ризите, че Проссията ще подкрепи кюрдска държава.
Сега понеже Израел го казва, фърлят плюнки срещу кюрдите.

82

Лудости

преди 2 месеца

Чета тука страховете на хората и се чудя. Ако на една земя живеят турци и я притежават по документи и я работят и управляват каква е тази земя турска или българска. Ако в една къща живее турско семейство къщата на кого е. Аз съм българин и смятам че земята не е нито българска нито турска. Богатите се борят за власт да вземат данаци и да колят агнетата сиреч нас. Дали гада ще е българин или турчин все тая.

Но след като в този дом живее кюрд ще е на кюрда. Аз вече съм прел факта Кърджали