Колаж: Dnes.bg; Снимки: Reuters

Полският премиер Беата Шидло обвини днес френския президент Еманюел Макрон в липса на политически опит и нарече "арогантни" неговите изявления за международната изолация на Полша, направени по-рано днес по време на визитата му в България, предаде Ройтерс.

Още по темата

"Съветвам президента да бъде по-отстъпчив. Може би неговите арогантни изявления са резултат от липсата на (политически) опит", се казва в изявление на Шидло, изпратено до агенция Ройтерс.

"Искам да кажа на президента, че той трябва да се фокусира върху делата на собствената си страна, може би той ще бъде способен да постигне същите икономически резултати и същото ниво на сигурност за френските граждани, като това, което Полша е гарантирала на своите граждани", каза тя, предаде БТА.

Шидло допълни, че Макрон, който обвинява полското дясно правителство в пренебрегване на европейските ценности, не може да решава сам бъдещето на Европа и допълни, че то ще се решава от всички членове на съюза.

Премиерът на Полша каза, че Франция се опитва да разруши един от стълбовете на ЕС, като настоява за промени в директивата за командированите работници.

По-рано днес президентът на Франция Еманюел Макрон нападна Полша по време на пресконференцията си с българския държавен глава Румен Радев.

На въпрос на френски журналист как ще коментира противопоставянето на Полша на позицията му срещу социалния дъмпинг, Макрон отвърна: "Полша не е страната, която да очертава посоката на Европа. Тя, обратно, върви срещу европейските интереси. Полша няма никакво отношение към посоката на ЕС", каза френският президент.

Макрон обвини Полша, че изостава от Европа: "Съжалявам за тази позиция, мисля че полският народ заслужава повече".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase