Снимка: архив, Reuters

Руската Федерална служба за сигурност (ФСС) задържа в Крим агент на Службата за сигурност на Украйна (ССУ), подготвял диверсии на полуострова, съобщи пресцентърът на ФСС, цитиран от ТАСС.

Според съобщението украинският гражданин Генадий Генадиевич Лимешко, бивш старши разузнавач от армията на Киев, бил изпратен на полуостров Крим, анексиран от Русия през 2014 г., за да извърши "диверсии срещу инфраструктурни и животоподдържащи обекти".

Пристигнал в Крим на 9 август, той трябвало да повреди електропровода от град Судак до курорта Новий свет, снабдяващ селища с общо население над 50 000 жители. Имал освен това задачата да унищожи чрез палежи горски масиви на полуострова и да създаде условия за свлачища, които да парализират движението по магистралата от Судак до Новий свет. Планирал също да опожари обект от комуналното стопанство в района.

"На 12 август Г. Г. Лимешко бе задържан (. . .) при опит да повреди електропровод в района на трасето от Судак до Новий свет", се казва в съобщението.

У задържания са открити и иззети две пресовки тротил, детонатор, граната с поставена запалка, течна горивна смес, ръчен трион, с който да реже дървените стълбове на електропровода, и дигитален фотоапарат - за да документира диверсионната си дейност и после да се отчете за нея пред своите ръководители в ССУ, отбелязва ФСС.

По случая е образувано наказателно дело. Издирват се "евентуалните съучастници и помагачи на украинския диверсант", добавя руската тайна служба.

Киевският районен съд в Симферопол арестува днес Лимешко за срок от две месеца, до 13 октомври. Решението е било взето на открито заседание, уточни пресслужбата на съда.

/БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase