Снимка: Reuters, архив

Продължава войната на думи между Северна Корея и Съединените щати.

Доналд Тръмп отговори на твърденията на корейцте, че до няколко дни ще са готови да ударят с ракети американския остров Гуам.

Президентът каза, че предупреждението му, че ще действа срещу агресията "с огън и ярост", явно не е било достатъчно твърдо. И се закани, че последствията при евентуална агресия ще бъдат пагубни за режима в Пхенян.

Още по темата

"Народът на тази страна трябва да е напълно спокоен. Казвам ви, ако Северна Корея направи каквото и да е, дори само да си помисли да нападне някого, когото обичаме и представляваме, или някой от нашите съюзници, ще трябва много, много да се притесняват. Защото ще им се случат неща, които не са си и помисляли, че са възможни", заяви президентът на САЩ Доналд Тръмп.

Междувременно американските военни началници призоваха Лондон да подпомогне международна разузнавателна операция и да изпрати британски шпионски самолети за наблюдение над Корейския полуостров, пише вестник The Daily Express.

Решението ще изисква подкрепата на британските депутати, преди да бъде разгърнат най-малко един от трите авиокомуникационни самолети за разузнаване в японска въздушна база – начинание, което може да бъде предприето през следващите две седмици.

Оттам шпионският самолет на стойност 800 млн. паунда ще продължи да засича севернокорейските разузнавателни съобщения, за да открие местоположението на военните бази на режима на Ким Чен Ун.

"Въпреки че конфликт между Северна Корея и САЩ, заедно с техните съюзници е немислим, всичко, което може да се направи, се прави, за да сме подготвени, ако това се случи. Западните военни плановици искат да минимизират смъртните заплахи и това означава масирано засилване на събирането на разузнавателни данни за Северна Корея", обяснява запознат източник.

Причината е свързана с последните предупреждения на Ким Чен Ун, който заяви, че ще изстреля четири балистични ракети към американската територия Гуам.

Премиерът Малкълм Търнбул заяви, че Австралия ще се позове на Договора за сигурност (АНЗЮС) за втори път в историята си в отговор на всякакъв тип атака от страна на Северна Корея срещу САЩ, съобщава вестник The Sydney Morning Herald.

Търнбул отхвърли призивите - включително от бившите министър-председатели Тони Абът и Кевин Ръд - Австралия да разработи щит за противоракетна отбрана, за да защити континента от заплахата, произтичаща от севернокорейските ядрени оръжия. 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase