Снимка: Reuters

Германската полиция претърси бежански център, в който е живял нападателят от супермаркета в Хамбург, предадоха ДПА и Франс прес.

Още по темата
Засега полицията не коментира резултатите от претърсването. По-късно днес ще има официална пресконференция, на която ще бъдат оповестени първите данни от разследването на атаката, допълва агенцията, предава БТА.

Засега е известно, че вчера в 15:10 ч. местно време в квартала Бармбек на Хамбург, в супермаркет от веригата "Едека", нахлу мъж с голям нож. Той уби германски гражданин на 50 години и избяга от магазина, като по време на бягството си започна да ръга произволно минувачите. Ранени бяха шест души - една жена на 50 години и петима мъже на възраст между 19 и 64 години. 

Нападателят бе заловен от минувачи и предаден на повиканата полиция на мястото на престъплението. Името му не се съобщава. 

Стана ясно обаче, че той е бил кандидат за убежище, но молбата му е била отхвърлена. Германия се опитала да го експулсира, но това било невъзможно, защото той нямал никакви редовни документи за самоличност. 

Това напомня ситуацията с тунизиеца Анис Амри, който извърши атентат с откраднат полски камион на коледен базар в Берлин миналия декември и тогава загинаха 12 души. За нападателя от Хамбург е известно, че е на 26 години и че е роден в Обединените арабски емирства. Полицията обаче засега не е уточнила каква е настоящата му националност. Той живеел в бежанския център, който бе претърсен.

Полицията казва, че разследва всякакви възможни версии за нападението, но не изключва ислямистката версия. Свидетели на атаката, цитирани от местни медии, твърдят, че нападателят викал "Аллах е велик". Според местни медии той бил известен заради връзките си с ислямистки среди. Но "Шпигел" казва, че той страдал и от психологически проблеми и употребявал често дрога.

Изданието и други германски медии описват и как е задържан нападателят. Той бил подгонен от минувачи и бил наобиколен от тях. Хората започнали да хвърлят по него столове, докато той викал и размахвал ножа. Накрая един от минувачите го ударил с метален прът и го повалил на земята, преди да дойде полицията и да го арестува.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase