Румен Радев и Клаус Йоханис. Снимка: БТА

Румънският модел за борба с корупцията е доказал ефективността си, а България трябва да заимства принципите от тази система, за да намали "драстично" нивото на корупцията. Това заяви в Букурещ президентът Румен Радев на съвместна пресконференция с румънския си колега Клаус Йоханис, предаде агенция Аджерпрес.

Българският президент даде положителна оценка на Румъния по отношение на осъдителните присъди и възстановяването на щетите. "Румънският модел е успешен", каза той.

Радев допълни, че България не може да копира подобна система, но може да се вдъхнови от нея.

Българският държавен глава изреди детайлите, които правят румънската антикорупционна система успешна. Според Радев най-важното е, че румънският модел е успял да обедини в един орган - с ясни правомощия по отношение на корупцията по високите етажи на властта, прокурори и следователи, специалисти в сферата на информационните технологии, счетоводители, специалисти по банково дело, така че наистина да се разкриват всички корупционни схеми.

Радев каза, че Румъния и България ще обменят опит в тази област.

"Има особености във всяка страна, не можем да копираме директно един модел, защото и структурата на румънската съдебна система е различна, но ние можем и трябва да заимстваме тези принципи, които да направят така, че нивото на корупция в България да падне драстично", заяви Румен Радев, цитиран от агенция Аджерпрес.

Президентът е на официално посещение в Румъния днес и утре. Освен с румънския си колега Румен Радев ще има срещи днес с председателите на двете камари на парламента и с наши сънародници, живеещи в Румъния.

/БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase