Снимка: архив, Reuters

Външните министри от ЕС одобриха с единодушие удължаване на санкциите срещу Русия заради окупирането на Кримския полуостров с една година.

Европейските ограничения ще важат до 23 юни 2018 г. и бъдещата им съдба ще зависи от България, когато ще е председател на Съвета по времето, когато трябва да се реши дали те ще бъдат отново продължени или прекратени.

Поредното удължаване на санкциите, наложени през юли 2014 г., ограничава европейските фирми и компании  да внасят в ЕС стоки от Крим и Севастопол  и да инвестират на Кримския полуостров.  Забранен е и вносът на определени стоки и технологии  в областта на транспорта, телекомуникациите и енергетиката. Под санкциите попада и търсенето на нефт, газ и природни изкопаеми, както и инженерните услуги в строителството и в инфраструктурата. Туризмът също е в „удължения“ пакет от санкции, като европейските круизни кораби не могат да пристават в пристанищата на полуостров Крим, уточни Съветът на ЕС.

ЕС прилага и други икономически санкции срещу Русия, както и забрана за пътуване в Европа и замразяване на авоарите на 150 руски граждани и 37 компании, както и икономически санкции. Те бяха удължени през януари за срок от 1 година също единодушно.

В отговор на европейските санкции за анексирането на Крим Кремъл наложи забрана за внос на европейска земеделска продукция в Русия. Европейските фермери и търговци губят по 5 млрд.евро годишно от невъзможността да търгуват с Руската федерация.

Коментари Напиши коментар

126

До св.Маркс и Енгелс

преди 5 месеца

Смешник,я само погледни какъв итерес предизвикават тука статиите със Путин.Същото е и в Европа,както и в САЩ.Попрочети малко да видиш,какъв интерес предизвика филма на Оливър Стоун за Путин.За жалост в Европа няма политик от ранга на Путин( Орбан е мъжкар и добър политик,но все пак не е министър прецедател на велика сила)

125

Да живее РУСИЯ

преди 5 месеца

Какво да очакваме от една държава без суверенитет-Германия(дефакто окупирана от САЩ),Франция с президент банкерски продукт.Санкциите вредят най-вече на Европа и са в полза на САЩ,да това е да нямаш суверенитет.

124

Анонимен

преди 5 месеца

Джуджето трябва да е благодарен. Нали т'ва обяснява, че санкциите помагат. Следователно, всеки истински русофил трябва да се бори за още по големи санкции.