Снимка: БТА, архив

За България и Македония най-важното в момента са инфраструктурните проекти между двете държави, защото това дава възможност на хората да пътуват и улеснява бизнеса и инвестициите.

Това заяви българският министър-председател Бойко Борисов за македонския информационен сайт МКД в навечерието на първото посещение на новия македонски премиер Зоран Заев в София, което започва утре.

В интервюто Борисов изразява надежда, че след преодоляването на тежката политическа криза Македония бързо ще напредва в развитието си, предаде БНР.

"България винаги е подкрепяла Македония по пътя ѝ към Европейския съюз и НАТО", казва премиерът:

"Винаги сме твърдели в България, че присъединяването към ЕС на целите Балкани, присъединяването на всички балкански държави към НАТО, е нещо, което ще успокои региона", посочва той.
 
В отговор на въпроса, как ще се преодолеят историческите спорове между двете страни, българският премиер подчертава:

"Аз имам принцип - историята да остане на историците. Те да спорят, те да се доказват. За нас е важно между София и Скопие, между Скопие и Благоевград, защото магистрала Струма-София-Солун дава големи възможности, да направим инфраструктурни проекти, да има магистрала, да има жп линия и това да кръстоса Балканите във всички посоки".

Председателството на България на Европейския съвет ще има положителен ефект върху Балканите, убеден е Бойко Борисов. За македонското онлайн издание той заявява, че разширяването на ЕС на Балканите е приоритет, но то зависи на първо място от изпълнението на критериите за членство.

Коментари Напиши коментар

171

Македонски Българин

преди 5 месеца

Напълно прав е човека- една ж.п.линия с магистрала София-Кюстендил-Скопие или София-Дупница-Скопие ще реши хиляди проблеми и ще отвори широка врата между нас и нашите братя и сестри оттатък границата,а преградите помежду ни ще почнат да падат.

170

Solar Power

преди 5 месеца

До До Солар повер
"Става брат" и тук !
Прочети ми по старите коментари в тази тема.

169

Solar Power

преди 5 месеца

До Do solar power-
"Лекарите ги млатат" - Защото са продажници. Нямам лична здравна вноска лична моя и да знам какво се случва. Искам свободните средства да мога да ги дам на близък. Ако нямам пари за керамична пломба ... е ще ми правят желязна и ще работя повече.
"Раждат по 10" - Ами правете си повече деца. Аз имам 4. Ако жена ми имаше възможност за повече то щяхме да имаме. Не е само въпрос на финанси !
"Чужденците по морето ни имат за кучета" - това е проблема на съдебната система.