Снимка: Архив, Булфото

Мигрантите по Балканския маршрут са подложени на насилие, бруталност, грабеж и незаконосъобразно третиране от полицията и граничните служители. Това твърди доклад на известната неправителствена организация "Оксфам", публикуван в сряда.

Той се основава на 140 интервюта на мигранти и бежанци, направени през януари и февруари 2017 г. от "Оксфам", Белградският център за правата на човека и от Асоциацията на младите македонски юристи.

В тях са записани свидетелства за издевателства срещу търсещите закрила и за отказ за допускането им до процедурите за убежище в България, Унгария и Хърватия, а също така и в Сърбия и Македония. Европейската комисия съобщи, че изследва документа и ще вземе отношение по него.
 
"Сложиха ни в клетка и три дни не ни даваха храна. Биха ни и дори ни пуснаха ток", е цитиран да казва Исак от Афганистан за посрещането си в България.

Мнозинството от интервюираните идват от Афганистан, но са записани и разказите на граждани на Пакистан, Ирак, Иран, Сирия, Египет и Ливан. Почти всички от тях са били върнати от властите през границата, която са пресекли. Някои неколкократно.
 
Докладът на "Оксфам" не се занимава с доброволците по границата, а проследява случаи на малтретиране от страна на държавни служители. За България се цитира случай, при който полицаи са взели не само ценностите на имигрантите – телефони, дрехи и пари, но дори им събули обувките преди да ги върнат обратно в Турция. Посочва се инцидент в Унгария, при който се твърди, че имигрантите били съблечени голи и накарани да седят в снега, докато полицаите ги поливали със студена вода. В Хърватия пък ги били с палки.
 
При друг случай на група имигранти, стигнали в Сърбия, било казано, че ги водят в приемен център, а вместо това ги откарали в гора на българска територия и ги оставили там през нощта през зимата. Когато ги открили, двама вече били в безсъзнание от измръзване.

Според доклада през 2016 г. има 77 случая на колективно изгонване на 1411 мигранти от Сърбия към България. Колективната екстрадиция е недопустима по международното право, според което всеки индивид има право на индивидуално изслушване за основателността му да получи закрила.
 
Шестима афганистанци, пристигнали у нас през пролетта на 2016 г., се оплакват от условията в центъра в Харманли, където стаите били мръсни, а на обитателите му се давал само хляб и вода. Според тях условията наподобявали затвор, но те се съгласили да останат 6 месеца, тъй като били заплашени в противен случай да бъдат депортирани.

През февруари те се прехвърлили в Сърбия. Там полицията ги натоварила на микробус и през нощта ги закарали в гората, свалили ги и им казали "Вървете в България". У нас ги разпределили отново към Харманли и те избягали повторно в Сърбия. Там отново ги хванали и върнали в България. При третия им опит да влязат в Сърбия афганистанците най-накрая били отведени в приемен център там, където продължават да са и до момента, пише в доклада на "Оксфам".
 
Разказана е историята на 29-годишния пакистанец Захид, който бил арестуван за 24 часа, защото излязъл от приемния център, за да си купи храна. Мъжът казва, че времето, прекарано у нас, било трудно, макар да бил официално регистриран като кандидат за убежище.

След като избягал от България, той се опитвал 7 пъти да влезе в Унгария и всеки път бил насилствено връщан обратно в Сърбия. Друг пакистанец, Фарук, не се оплаква от условията, при които българският му трафикант го държал в дома си, докато го прехвърли в Сърбия. Фахим от Афганистан разказва, че българските полицаи му счупили ръката и го депортирали в Турция. Там му отказали медицинска помощ, защото нямал документи и той трябвало да се самолекува.
 
"Оксфам", както и другите две организации, записали имигрантите, се обръщат към правителствата на Сърбия, Македония, Хърватия, Унгария и България да спрат нарушенията на човешките права и настояват Европейската комисия да гарантира изпълнението на международните задължения към бежанците и мигрантите.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase