Снимка: архив, Reuters

Патрулирането на кораби от противоракетната отбрана в акваторията на Черно море и Балтийско море представлява заплаха за обектите в европейската част на Русия, тъй като съществува неопределеност какво оръжие в момента се намира в пусковите установки – противоракети или крилати ракети, заяви заместник-началникът на Главното оперативно управление на Генщаба на Русия Виктор Познихир.

"Не по-малко сериозна заплаха за безопасността на Русия и Китай представлява ударният потенциал на групировките за ПРО. Крайцерите и миноносците от ПРО на Военноморските сили на САЩ, оборудвани с противоракети, са едновременно и носители на крилати ракети "Томахоук" с обсег до 2 500 км", каза Познихир.

По думите му потенциално на корабите от ПРО на САЩ могат да бъдат развърнати над 1000 крилати ракети.

Според него в базите на ПРО в Румъния и Полша на земята се намират същите универсални установки. При това зареждането с "Томахоук" може да се осъществи тайно и в кратки срокове, което създава заплаха от възможен удар "по цялата европейска част на Русия".

"Възможността за използване на корабна пускова установка в наземен вариант за разполагане на крилати ракети от типа "Томахоук" е пряко нарушение на задълженията по Договора за ликвидиране на ракетите със среден и малък обсег", подчерта Познихир, цитиран от РИА Новости.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase