Снимка: Reuters

Изпращайки в Алепо батальон военна полиция, състоящ се от етнически чеченци, Москва направи важна стъпка към уреждане на ситуацията в Сирия. Целта на руската операция не е само да разгроми терористичните групировки и да им отнеме влиянието, а да възстанови държавния ред на цялата сирийска територия. И така да спре разпространяването на хаоса в Близкия изток, започнал с нахлуването на САЩ в Ирак през 2003 г. и рязко ускорил своето разрастване през управлението на Барак Обама, пише "Известия".

Затова ликвидирането на терористите още не гарантира постигане на целта. Не е достатъчно те просто да бъдат унищожени или пропъдени. Ключовият въпрос е кога най-рано ще може да бъде стабилизирана ситуацията "на терена", кога новосъздаваните държавни институции ще могат да вземат властта в ръце и доколко тези институции ще отговарят на ценностите и възгледите на местните хора в освободените територии.

В тази насока работи Центърът за помиряване на враждуващите страни в Сирия, това е причината със съдействието на Русия и партньорите й да сядат на преговорната маса делегати от най-различни сирийски политически групи, както неотдавна в Астана.

Присъствието на руски батальон военни полицаи от Чечения в региона е значимо по няколко причини.

Първо, критично важно е да се поддържа ред в Алепо, най-големия град в Сирия. Гражданската война в страната все още не е приключила, държавните органи на властта в районите, освободени от терористи, тъкмо започват работа. Разрушена е градската инфраструктура, необходимо е разминиране, постоянна и мащабна хуманитарна помощ.

Години наред градът бе разцепен, част от него - под контрола на терористите. Сирийската армия, също като всяка друга армия в света, не може да изпълнява полицейски функции. Местната полиция е слаба. И е трудно да съдим колко безпристрастна може да бъде с оглед дългогодишния граждански конфликт.

Други войски, сражаващи се на страната на Дамаск в сухопътните операции, например Хизбула, са тясно свързани с Иран. Затова жителите на Алепо надали биха склонили точно те да им гарантират сигурно всекидневие.

Именно руската военна полиция, по-точно батальонът, съставен от чеченци - мюсюлмани сунити, може да бъде най-неутралната сила тук. При това чеченските военни вече имат подобен опит. През 2006 г. батальоните "Изток" и "Запад" бяха изпратени в Ливан да охраняват военните строители, участващи във възстановяването на страната след сблъсъка между Израел и Хизбула. По-късно двата батальона бяха разформирани, а в края на миналата година ротите, останали от тях, бяха обединени в батальон военна полиция. Което показва пряка приемственост.

Второ, Русия се стреми да докаже на близкоизточните си опоненти, че в сирийския конфликт няма религиозна съставка, няма подкрепа за шиитите и алауитите (към последните спада и президентът на Сирия Башар Асад), както се опитват да представят нещата на Изток.

Аргументът е несъстоятелен - в Сирия линиите на политическо разцепление са други, различни вероизповедания са представени и сред ръководството в Дамаск. Трудно бихме си въобразили по-нагледно опровержение от присъствието на руски военни - сунити, в Сирия. И то с функции на военна полиция, предвиждащи най-тесни контакти с населението.

Трето, Сирия - и на първо място Алепо, преживява днес същото, което преживя през миналото десетилетие Чечения. Господство на терористични групировки, донесли хаос в региона, гражданска война и съответните последици - жертви, разрушения, всеобщо ожесточение. Ако има на света армейско подразделение, чиито войници и офицери знаят от собствен опит какво е да минеш през такава криза и как трябва да се действа в такива условия, това е руският батальон военна полиция, комплектован с хора от Чечения.

Накрая, тук има и вътрешнополитически аспект. Общността на руските мюсюлмани е обект на пропаганден натиск отвън - разказват им, че в Сирия Русия заставала срещу исляма. Военнослужещите мюсюлмани от Чечения ще видят с очите си какво става в Близкия изток.

Под лозунга, че изнася демокрация, Западът изправи Близкия изток на ръба на катастрофата, а някои страни от региона тласна дори отвъд този ръб. Русия пристигна в Сирия с идеята за възстановяване на държавните институции, законността и реда въз основа на широк компромис между силите, участващи в гражданския конфликт.

Дейността на руските военни полицаи в Алепо представлява чисто и просто механизъм, чрез който се предава в други региони от света руският опит в противодействието срещу тероризма и уреждането на граждански конфликти.

Благодарение на този механизъм Русия изнася в Близкия изток държавен ред, а без държавен ред, както знаем, е невъзможна и демокрацията.
 

/БТА/
 

Коментари Напиши коментар

115

Анонимен

преди 4 години

Много добре, така са създадени Нова Зеландия и Австралия - Англия си изнесе нататък буклука и той от няма накъде направи държави за чудо и приказ

114

Анонимен

преди 4 години

Ако беше малко по-умен и наблюдателен, ако можеше да се ориентираш в тънкостите на руския език и това, как го говорят етнически неруснаци, ако познаваше типажа на разните народи, щеше да разбереш, че това е постановка на джихадистите, разчетена на *** лековерни хорица! Никакви чеченци не бяха убийците! Чеченците идват сега и ... яко им дупе на бандюгите!...Като ти гледам разсъжденията ми е ясно колко се ориентираш в тънкостите на руския език и типажите неруснаци. Сега идват полицейски части.

113

Анонимен

преди 4 години

"без държавен ред, както знаем, е невъзможна и демокрацията"Първо, държавния ред още не е постигнат; Второ, на доста места по света има много държавен ред, пък малко или никаква демокрация; Трето, никого не можете да убедите, че Русия се намесва в конфликта, защото и пука за демокрациятаХодът е тактически брилянтен, но украската му е ъвсем друга, а ние не пасем трева