Снимка: архив, Reuters

България е 75-а от общо 176 страни и най-назад от всички 28 държави от Европейския съюз в Индекса за възприятие на корупцията през 2016 г. на "Трансперънси интернешънъл", сочат данни, публикувани на сайта на международната неправителствена организация.

Страната дели 75-ото място с друга държава от региона - Турция, както и с Кувейт и Тунис.

В предишния индекс - за 2015 г., България беше 69-а от общо 168 държави и отново последна в ЕС. Резултатът на страната от 41 пункта (максималните 100 пункта означават възприятие, че няма никаква корупция) остава непроменен.

От страните от ЕС в индекса за 2016 г. преди България са Гърция (69-а), Италия (60-а) и Румъния (57-а). Унгария е на 57-о място, Хърватия - на 55-о, а Словакия - на 54-о.

От държавите от региона най-напред е Словения (31-а), Кипър е 47-и, Сърбия - 72-а, Албания и Босна делят 83-ото място с други страни, а Македония - 90-а. Най-назад - на 95-о място, е Косово.

Русия и Украйна делят 131-ото място с Казахстан, Иран и Непал.

На първо място е Дания (с 90 пункта), следвана от Нова Зеландия (също с 90 пункта) и Финландия (89 пункта). Челната десетка допълват Швеция, Швейцария, Норвегия, Сингапур, Холандия, Канада и Германия.

На обратния полюс - на последното 176-о място е Сомалия (10 пункта). Южен Судан е 175-и (11 пункта), а Северна Корея - 174-а (12 пункта). Сирия е 173-а, а Либия, Судан и Йемен си поделят 170-ата позиция. Афганистан е 169-и, Гвинея-Бисау - 168-а, а Ирак и Венецуела си поделят 166-ото място.

Трансперънси интернешънъл предупреди, че в страните с популистки лидери, дошли на власт с обещания за промяна на статуквото и премахване на корупцията, проблемът с корупцията се задълбочава, предаде Асошиейтед прес.

В доклада на организацията се казва, че популистките и автократични лидери обикновено налагат още по-корумпирани системи в страните, където са обещали реформи.

Председателят на Трансперънси Хосе Угас дава за пример Унгария и Турция, чиито индекси са се влошили през последните години, докато Аржентина се е придвижила на по-добра позиция след свалянето на популисткото правителство, пише БТА.

Резултатите за 2016 г. открояват връзката между корупцията, неравенството и популизма. Те взаимно се подхранват и затварят в омагьосан кръг корупцията и неравномерното разпределение на властта и на богатството в обществото, отбелязва неправителствената организация. Когато традиционните политици не успеят да се справят с корупцията, хората стават цинични. Те все по-често се обръщат към популистки лидери, които обещават да разбият цикъла на корупцията и привилегиите, но това по-скоро задълбочава, отколкото намалява напреженията, подхранващи възхода на популизма, посочва Трансперънси интернешънъл.

Коментари Напиши коментар

6

Анонимен

преди 6 години

Е как пък успяха да измерят индекса в Северна Корея - вероятно са питали 10 бежанци. В Сирия пък корупцията е последният им дерт. Или просто съставят тези класации в уютни офиси по политическа целесъобразност?

5

Антон

преди 6 години

Ето защо няма качествено образование и здравна система за вас и вашите деца. Парите, които държавата събира от вас под формата на данъци отиват в банковите сметки на корумпирани чиновници, депутати и партийни лидери.Тези хора са главни виновници за средата, в която живеете.Какво бъдеще имате, вие и вашите деца, в такава корумпирана държава?Кога ще емигрирате от България (най-корумпираната и бедна страна)? Има други прекрасни държави, в които да осигурите светло бъдеще на вашите семейства.

4

Темида

преди 6 години

Лично мнение. Дано изчезнем като нация, ако изобщо можем да се наречем нация след като никой не протестира с масови протести и линч на власт имащите (справка Румъния, Гърция и тн.) Ако бяхме нация досега да сме влезли в съда и да сме изгонили всички в съдебната власт....факт, че от там тругва всичко + политическата каста (ЦЯЛАТА..няма Герб няма БСП няма СДС). Всеки който е бил в управлението през последните 25 години трябва да бъде лишен от правото да е народен представител или на държавна рабо