Снимка: архив, Reuters

Боеприпаси, произведени в България, САЩ и Германия са били открити от руските военни в хода на разминирането на Алепо. Това съобщи командирът на групата по разминиране от международния противоминен център на руската армия Иван Громов, цитиран от ТАСС.

Там има боеприпаси и стрелково оръжие – едрокалибрено, има реактивни снаряди за установки "Град".

Снарядите са германски, американски, произведени в България, каза Громов в ефира на "Россия 24".

Громов съобщи също така, че в една от щабквартирите руските сапьори са открили минометни снаряди калибър 122 мм, снаряди за реактивни системи за залпов огън, ръчни гранати, гранатомети, снаряди за гаубица. Според руските военни тези запаси щяха да са достатъчни за цял батальон.

По-рано този месец българският вестник "Труд" публикува репортаж от специалния си пратеник от Алепо, в който се посочва, че сирийските военни са открили в един от кварталите на града оръжейни складове с военни муниции от България. Ставаше дума за реактивни снаряди "Град", противотанкови снаряди за артилерийски оръдия и гранатомети.

По този повод говорителят на руското външно министерство Мария Захарова каза, че в съпроводителните документи са посочени фирмата производител и фирмата износител.

"Цялата посочена продукция се произвежда по изтекли съветски лицензи, които навремето са били предадени на България", каза Захарова.

Тя отбеляза, че от края на 90-те години Русия води преговори с България за сключване на двустранно междуправителствено споразумение в лицензионната сфера, което да регламентира преди всичко износа на военна продукция в трети страна. "За съжаление, българската страна не бърза да го сключи", каза Захарова.

"Вероятно тази неурегулираност на дадената проблематика напълно устройва определени представители на България – каза руският дипломат. - Тази позиция е удобна – продаваме на някоя държава, която не използва руско въоръжение и военна техника, а къде посредникът предава продукцията, нима не е важно за българските производители? Не става дума за карфици, а за търговия със смъртоносна стока, от която загива и мирното население на Сирия, за съдбата на което се тревожи ЕС", заяви Захарова.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase